Hlavní obsah

Lékařka z Brna dostala za podvody s neschopenkami osm let vězení

Právo, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Osm roků by měla strávit ve vězení a půlmiliónovou pokutu zaplatit lékařka z Brna-Nového Lískovce Alena Kubáčová Rokytová. Kdyby nezaplatila pokutu, odsedí si o dva roky déle. Rozhodl o tom v pátek senát Krajského soudu v Brně. Dotyčné hrozil až 12letý trest, způsobila škodu téměř za 13 miliónů korun.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Lékařka Alena Kubáčová Rokytová u soudu

Článek

Od tří do deseti let si odsedí také šest jejích kompliců. Lékařka se proti verdiktu odvolala, kauzou se bude zabývat Vrchní soud v Olomouci.

Nejdelší trest z kompliců a rovněž půlmiliónovou pokutu dostal Michal Rusnák, hlavní organizátor.

Podvod spočíval v tom, že lékařka vystavovala nemocenskou zdravým lidem, hodně jich patřilo mezi její známé a příbuzné. Všichni pracovali ve třech firmách, někteří i na dva úvazky. Jenže svačináři, uklízeči, dlaždiči i méně či vůbec nekvalifikovaní dělníci vydělávali mzdy vysoko nad celostátním průměrem. Nedlouho po podpisu pracovní smlouvy najednou dobře placený zaměstnanec „onemocněl“ a samozřejmě inkasoval slušnou nemocenskou.

I když úřady sociálního zabezpečení v Brně a Kroměříži vyplatily za dva roky některým „nemocným“ až téměř po miliónu korun, mnoho z toho neměli, protože větší část skončila v kapsách hlavních organizátorů. Došlo to tak daleko, že Rusnák mohl vstupovat do ordinace i bez přítomnosti lékařky a neschopenky sám vypisovat. Soudkyně Jaroslava Bartošová prohlásila, že jiní lékaři se na tomto podvodu nepodíleli, nebylo to prokázáno. 

Neschopenky ukradli, tvrdila lékařka

Lékařka však u soudu opakovaně tvrdila, že se jí před dvěma roky neznámý zloděj vloupal v poledne do pracovního stolu a odcizil na 160 formulářů neschopenek, potom je zneužil. Prý použil padělané razítko.

Téhle verzi soud neuvěřil, krádež tehdy neohlásila. Vyšetřování naopak potvrdilo, že podařená lékařka dostávala každý měsíc 30 000 korun odměny. Na celou kauzu nebylo zase tak těžké přijít, když uvedené tři firmy si papírově sice vedly ekonomicky dobře, ale vykazovaly 80% nemocnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám