Hlavní obsah

Policejní šéf, který skládal zkoušku za kolegu, byl zproštěn obžaloby

Právo, Aleš Honus
Ostrava
Aktualizováno

Bývalý okresní policejní ředitel z Šumperku Jakub Kunčar se sice začátkem letošního roku na Ostravské univerzitě vydával za jiného policistu Michala Jehurnova, aby mu pomohl složit zkoušku, nejde ale o trestný čin. K takovému závěru dospěl ve čtvrtek Okresní soud v Ostravě, který oba bývalé policisty zprostil obžaloby z trestného činu poškozování cizích práv.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jakub Kunčar soudu

Článek

„Oba obžalovaní se dopustili neetického podvodného jednání, které nelze schvalovat a považovat ho za správné. Nicméně nešlo o trestný čin,“ řekla soudkyně Monika Zubková.

Skandál, který pravděpodobně nemá v českém vysokém školství obdoby, vyšel najevo letos v lednu, kdy si příslušníci Inspekce ministra vnitra došli na univerzitní půdu pro oba podvodníky.

Jak už Právo informovalo, Michal Jehurnov na Pedagogické fakultě Ostravské univerzity studoval třetím rokem obor sociální pedagogika. Profesoři ale při zkouškách pojali podezření, že za něj ve skutečnosti chodí skládat zkoušky někdo jiný, a tak případ oznámili Inspekci ministra vnitra. Vyšetřovatelé pak oba podvodníky přistihli krátce po jedné ze zkoušek z angličtiny.

Ostuda pak byla o to větší, když byl jako falešný student odhalen plukovník Jakub Kunčar, toho času nejvýše postavený policejní důstojník v okresu Šumperk, mimochodem absolvent dvou vysokých škol.

Foto: Aleš Honus, Právo

Michal Jehurnov u soudu

Krajský ředitel s okamžitou platností propustil ze služebního poměru oba policisty. Jehurnov byl později vyloučen i ze studií.

Při vyšetřování vyšlo najevo, že Kunčar se za svého kamaráda vydával nejen při ústní zkoušce z angličtiny, ale úspěšně za něj složil i písemnou zkoušku z předmětu sociální a pedagogická práce s víceproblémovými rodinami.

Angličtina mu nešla

Oba bývalí policisté se ke svému jednání přiznali, vyjádřili nad ním lítost a omluvili se i děkanovi fakulty. „Moje pomoc byla naprosto nezištná, byl to můj kamarád, kterému jsem chtěl pomoci,“ vysvětloval bývalý policejní ředitel Kunčar svoje jednání.

Svého kamaráda se přitom snažil delší dobu doučovat angličtinu. „Bohužel ale nebyl schopen se to naučit ani v rovině základů,“ vysvětlil důvod, proč nakonec na zkoušku šel místo svého podřízeného.

Rozsudek zatím není pravomocný, státní zástupce si proti němu na místě podal odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám