Hlavní obsah

Mladistvý vyvázl ze zneužití 12leté s podmínkou

– PLZEŇ
Novinky, Svatava Hernandezová, Právo

Až několikaletý trest hrozil mladistvému Lukáši N. (17) ze Sokolovska za pohlavní zneužívání, kterého se měl dopustit letos v březnu. Podle žalobkyně měl mladistvý odvést nezletilou, teprve 12letou dívku, do lesíka a požadovat po ní pohlavní styk. Když odmítla, svlékl ji do spodního prádla, lehl si na ni a třel se o ni až do vyvrcholení.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační fotografie

Článek

Mladík dnes od Krajského soudu v Plzni nakonec po uvážení senátu a zhodnocení všech důkazů a okolností odešel jen s ročním trestem podmíněně odloženým na dva roky.

Při prvním výslechu před policií letos v květnu se přiznal, že potkal dívenku venku před restaurací a navrhl jí, aby se šli projít. "U rybníku za vsí jsem se jí zeptal, jestli by si nešla ... Řekla, že je jí to jedno, svlékl jsem si kalhoty a nasadil kondom, ona si lehla na mě. Snažil jsem se do ní dostat, ale asi se to nepovedlo," vypovídal tehdy.

Děvče s ním šlo prý dobrovolně. Krátce nato ale vše popřel s tím, že u výslechu na něj byl činěn nátlak.

Před soudem tvrdil, že žaloba se na pravdě nezakládá, neboť v době, kdy k činu mělo dojít, na místě vůbec nebyl. "Že se něco takového mělo stát, jsem se dozvěděl až od kamarádů. Šel jsem proto za její mámou, co to roznáší za drby a ona mi řekla, že to nechá být," vypověděl obžalovaný před soudem.

Mladík se musí podrobit sexuologickému léčení

Přesto ho soud uznal vinným a kromě podmíněného trestu mu uložil i ambulantní sexuologické léčení. "Znalci se shodli na tom, že hoch se v době činu nacházel ve stavu změněné příčetnosti, a že se jedná o sexuálně nevyzrálého jedince. Uvedli také, že jeho pobyt na svobodě bez léčení by byl nebezpečný. Vzhledem k tomu, že obžalovaný nyní pracuje a stará se o starou babičku, volil soud ambulantní léčbu, která mu má pomoci nastartovat normální sexuální život," uvedla předsedkyně senátu Iveta Zítková.

Rozsudek zatím není pravomocný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám