Hlavní obsah

Elitní plzeňský detektiv se snažil uplatit svého kolegu

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Dám ti peníze a ty se v tom přestaneš šťourat. Tak asi tímto stylem oslovil dnes již bývalý detektiv Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality svého někdejšího kolegu z plzeňské expozitury. Nabídl mu slušnou částku za to, že přestane prověřovat podnikatele podezřelého z miliónových daňových úniků. Policista to odmítl a snahu o podplácení ohlásil.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Muž je od minulého týdne trestně stíhán pro korupční jednání,“ potvrdila Právu mluvčí Vrchního státního zastupitelství Irena Válová. Podle ní si chtěl podnikatel prostřednictvím bývalého detektiva policistu koupit.

„Ten dostal nabídku úplatku za to, že v té prověřované věci nebude nikdo obviněn z trestného činu,“ upřesnila Válová. O jakou částku se jedná, mluvčí neupřesnila. Další podrobnosti k průběhu vyšetřování zatím nechce státní zastupitelství sdělovat. „Vše se teprve rozbíhá,“ vysvětila Válová, proč nelze být konkrétnější.

Není tedy zatím jasné, při jaké příležitosti nabídka úplatku padla a do jakého stadia to jednání mezi oběma muži dospělo. Známy nejsou ani podrobnosti k osobě podnikatele. Nikdo také nechtěl říci, kdo je tím poctivým policistou, který měl být ovlivněn, popřípadě zda zastává na útvaru nějakou funkci nebo jde o řadového detektiva.

Za podplácení hrozí expolicistovi několik let vězení. Může také zpětně přijít o příspěvek za službu. Vyšetřování probíhá na svobodě.

Reklama

Výběr článků

Načítám