Hlavní obsah

Za Diamond Race hrozí pořadatelům půlmiliónová pokuta

Právo, Josef Koukal, Jan Novotný

Až půlmiliónová pokuta hrozí pořadatelům závodu drahých vozů Diamond Race, který se prohnal Českem ve čtvrtek a předčasně skončil zásahem německé policie ještě ten samý večer. Ministerstvo dopravy totiž v pondělí oznámilo, že organizátoři měli mít podle zákona o provozu na pozemních komunikacích povinnost požádat správní orgán o povolení k zvláštnímu užívání komunikace.

Foto: Veronika Šimková , ČTK

Závod majitelů luxusních aut Diamond Race

Článek

O to nikdo nepožádal. „Je možné, že s organizátorem zahájíme správní řízení, ve kterém hrozí pokuta až půl miliónu korun,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Účastníkům přitom mohla podle expertů znepříjemnit nelegální akci i česká policie, ta ale závod v podstatě jen monitorovala.

„Je pravda, že zákony máme výrazně měkčí než sousední Německo. Ovšem na druhou stranu i v rámci platné legislativy mohla policie udělat víc. Pár radarů, které by rozmístila po trase a zastavovala účastníky každou chvíli, by udělalo svoje,“ míní Robert Kotál z pražské Dopravní akademie.

Policii chyběly informace k větší akci

„V Německu účastníkům zabaví auta, u nás takový zákon není. Ale zadržovat řidičáky za to, že ti lidé jedou rychle, nebo že se chovají nebezpečně, to určitě lze,“ podotýká Kotál.

Na dotaz, proč tedy česká policie nezastavila tajný závod hned v zárodku, prohlásil včera náměstek policejního prezidenta Ivan Bílek: „Chyběly nám k tomu potřebné informace od organizátorů této akce, i důkazy. Obsadili jsme proto ve čtvrtek policejními hlídkami všechny hlavní silniční a dálniční tahy z Prahy. Když jsme pak zjistili, že účastníci Diamond Race jedou po dálnici D5 směrem do Německa, vyrozuměli jsme bavorskou policii. Ta tuto jízdu vyhodnotila jako porušení zákona a zasáhla.“

„Policie každou chvíli hledá důvody, proč něco nejde. Pokud pojedu tajný závod s rychlostí 250 kilometrů za hodinu a co tři kilometry mně zastaví policejní hlídka, tak si to rozmyslím,“ trvá na svém Kotál.

Tržil ještě minulý týden tvrdil, že si od německých kolegů vyžádá jejich právní úpravu. Chtěl také jednat s ministerstvem dopravy. Rezort však včera sdělil, že o legislativních změnách neuvažuje. „Je ale možné, že by s nějakým pozměňovacím návrhem mohl vystoupit některý z poslanců při projednávání novely zákona č.361, která čeká na schválení ve Sněmovně,“ připustil pouze Hanzelka.

Diamanty má německá policie

Pořadatelé závodu se hodlají proti zákroku německé policie právně bránit. Vadí jim hlavně to, že v držení tamních policejních orgánů zůstala nejen auta, která policie při návratu vrátila majitelům, ale i ceny pro vítěze a další předměty. Jen tři diamanty určené vítězům mají údajně cenu 500 tisíc korun.

„Auta nám vrátili, ale věci ne. Nejde jen o diamanty, oni brali lidem i peníze z peněženek, kamery, foťáky. Bez zdůvodnění. Vybrali nejen sejfy v hotelích, ale i lidem věci z baťohů, kufrů a aut,“ stěžoval si včera hlavní pořadatel závodu Milan Markovič.

Podle něj by účastníci byli ochotni přistoupit na přísnější bezpečnostní opatření ohledně pokračování závodu.

Jaké ponaučení si organizátoři vezmou pro případný třetí ročník závodu, zatím pořadatel jen nastínil: „Klidně můžeme jet opět přes Německo, ale vezmeme si wartburgy, trabanty a škodovky. Ať si je pak vezmou a nechají. Chceme vědět, jestli když přijedeme auty za pět tisíc korun, bude zásah stejný. A jestli je nezabaví, tak to dělají jenom kvůli penězům,“ dodal Markovič.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám