Hlavní obsah

O prázdninách zemřelo na silnicích 150 lidí, nejméně za poslední roky

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, alt, jn

Na českých silnicích zemřelo během dvou prázdninových měsíců 150 lidí, je to jedno z nejnižších čísel za poslední roky. S výjimkou roku 2006, kdy začal platit bodový systém, bylo toto vždy vyšší než 200.

Foto: Patrik Biskup, Právo

V srpnu zemřelo na českých silnicích 75 lidí, nejméně za posledních 40 let

Článek

Loni zemřelo během prázdninových cest 204 lidí, v roce 2007 dokonce 224 lidí. Nejvíce lidí zemřelo v červenci a srpnu v roce 2003. Tehdy si nehody na silnicích vyžádaly 286 životů.

Za samotný měsíc srpen zemřelo letos "jen" 75 lidí, což je dokonce nejméně za posledních 40 let. Ve srovnání s tím, jaký byl na českých silnicích provoz v 70. letech a jakých rychlostí tehdejší vozy dosahovaly, je to až neuvěřitelné číslo.

Počty dopravních nehod za červenec a srpen
2006152
2007222
2008204
2009150

Šéf dopravní policie Leoš Tržil v pondělí pokles zdůvodnil tím, že lidé například více používají bezpečnostní pásy, na silnicích je více kontrolních akcí, a lidé proto jezdí opatrněji.

Řidiči častěji dodržují padesátku v obci

"Začíná se konečně uplatňovat ten bodový systém, lidé si začínají uvědomovat, že musí řídit opatrněji," shrnul odborník na dopravu Stanislav Huml. Část řidičů už má nějaké body a neradi by, aby jejich počet rychle rostl a oni při 12 bodech mohli přijít o průkaz.

Upozornil například na to, že většina řidičů v obcích dodržuje povolenou rychlost, což ještě před několika lety nebylo úplně běžné.

Svou roli hrají i kampaně k bezpečnosti provozu. Například ministerstvo dopravy už téměř rok provozuje kampaň se sérií klipů Nemyslíš, zaplatíš!, které syrovým způsobem ukazují průběh a následky nehod.

Sport série Nemyslíš, zaplatíš nabádající k používání autosedačekVideo: BESIP

Výrazně méně lidí letos zemřelo například během posledního prázdninového víkendu. Obětí bylo pět v porovnání se 13 v loňském roce. [celá zpráva]

Za prázdniny se stalo celkem 12 577. Těžce se při dopravních nehodách o prázdninách zranilo 748 osob, což je meziroční pokles o 147. A bezmála o tisíc ubylo lehce zraněných, jichž bylo celkem 4821.

Závažným problémem však i nadále zůstává alkohol za volantem. Ten byl za červenec a srpen při šetření dopravních nehod zjištěn u 1030 řidičů. „Znamená to, že v průměru dochází v České republice pod vlivem alkoholu ke každé dvanácté nehodě,“ konstatoval Tržil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám