Hlavní obsah

Muži hrozí za ruskou ruletu s pistolí u hlavy družky 15 let vězení

Právo, Petr Kozelka
Mělník

Neobvyklý život spolu několik let vedli čtyřiatřicetiletý František Řehoř a jeho o pět let mladší družka. Pro jejich soužití, v kterém vychovávali tři děti, je okřídlený výraz „italské manželství“ ještě velmi mírnou definicí. Nakonec Řehoř skončil před soudem, kde si v pátek vyslechl obžalobu z týrání a pokusu vraždy, za což může jít až na 15 let do vězení.

Foto: Petr Kozelka, Právo

František Řehoř u soudu tvrdil, že je obětí pomsty své družky.

Článek

„Obžalovaný nejméně od roku 2005 v Mělníku a později v rodinném domě v Moravci na Jihlavsku psychicky, fyzicky a sexuálně týral svoji družku. Nadával a ponižoval ji, vyhrožoval sebevraždou tak, že si přikládal pistoli ke spánku nebo nůž ke krku. Také z ní strhal spodní prádlo a přes její nesouhlas na ni vykonal soulož,“ popsala v obžalobě údajné Řehořovo chování státní zástupkyně Zuzana Zámoravcová s tím, že tyto scény muž tropil i v přítomnosti vlastních dětí.

Divoké soužití mělo nakonec vyvrcholit 26. března tohoto roku. „Obžalovaný pod vlivem alkoholu a léků vzal po další rozepři revolver, do bubínku dal jeden náboj, bubínek pak roztočil, zaklapl. Pistoli si vložil do úst a zmáčkl spoušť,“ popsala tzv. ruskou ruletu žalobkyně.

Když zbraň ani po dalším kole nevystřelila, měl Řehoř ruskou ruletu sehrát i se svou družkou. Podle obžaloby ji přibližně z metru namířil revolver na hrudník a zmáčkl spoušť se slovy „když neuvidíš moji smrt, uvidíš svoji“. Jen dílem náhody nevyšla rána.

Obviněný: Je to všechno jen výmysl

Sám Řehoř se u soudu bránil tím, že jeho družka si vše vymyslela, aby se mu pomstila. Prý byla závislá na drogách a přes míru pila alkohol, v čemž se jí snažil zabránit a ona mu to oplatila křivým obviněním.

„Všechny problémy začaly po narození prvního dítěte. Družka mi přiznala nevěru se sousedem, také na půdě našeho domu ukrývala uprchlého vězně, který byl i jejím milencem. Když jsem ho udal na policii, tak křičela, že mě zničí,“ líčil se slzami v očích u soudu Řehoř.

Osudný den, kdy měl sehrát dle žaloby ruskou ruletu, se údajně udál jinak. Pistoli si prý muž vzal, ale jen proto, aby se sám zastřelil. „Seděl jsem v křesle a před očima se mi promítal celý zpackaný život. Pak došli policejní vyjednavači a já jim zbraň odevzdal. Ona se mě chtěla zbavit, doufala, že mě policisté zastřelí. Ale v posledních dopisech do vazby mi psala, že se na mě moc těší a že to všechno dobře dopadne. I já ji pořád miluji,“ zakončil příběh jak z jihoamerické telenovely Řehoř.

Soud v čele s Alešem Novotným páteční jednání odročil za účelem výslechu dalších svědků, zejména Řehořovy družky, která ale kvůli rizikovém těhotenství vzkázala, že až do porodu se u soudu neukáže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám