Hlavní obsah

Soud osvobodil muže, který měl známého usmrtit pervitinem

Právo, Jiří Bednář
Hradec Králové

Třiadvacetiletý Richard Benda z Hradce Králové, který byl loni v listopadu odsouzen na 11 let za to, že svému známému taxikáři Michalu Bechnému (39) poskytl smrtelnou dávku pervitinu, si ve čtvrtek mohl oddychnout. Senát hradeckého krajského soudu jej osvobodil. Z vězení ale nepůjde, neboť si odpykává trest v jiné kauze.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Richard Benda na archivním snímku

Článek

Stejný senát loni rozhodl, že se Benda dopustil nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů, a odsoudil ho i za další trestné činy spáchané v minulosti. Odvolací soud ale rozsudek zrušil a vrátil věc zpět do Hradce k doplnění dokazování.

„Získali jsme pochybnosti o tom, že se skutek stal, takže nám nezbylo nic jiného, než jej zprostit obžaloby," uvedl předseda senátu Jiří Vacek. Podle jeho slov se žalobě nepodařilo prokázat, že Benda předal Bechnému drogu, kterou vyrobil.

Původní obžaloba tvrdila, že Benda vařil nekvalitní pervitin s vyšším množstvím toluenu, jódu, hydroxidu sodného a kyseliny solné. Někdy do drogy přidával přípravek Kalicor a další látky proto, aby dosáhl vyššího zisku z prodeje.

„Takto vyrobený pervitin může uživateli destruovat tkáň, poškodit játra, ledviny nebo nervový systém a přivodit alergické reakce, případně i smrt,“ stojí ve spise.

V létě roku 2007 byl objeven pod mostem na Rychnovsku zaparkovaný taxík a v něm mrtvola Bechného. Příčinou jeho smrti byla intoxikace pervitinem. Policie vypátrala spojení mezi Bechným a Bendou a zjistila, že byli ve sporu kvůli penězům. Benda sice přiznal, že taxikáři vyhrožoval prostřednictvím SMS zprávy, ale nemyslel to prý vážně. Rozhodně odmítl, že by Bechnému z pomsty poskytl dávku, která by byla smrtelná.

Čtvrteční rozsudek není pravomocný. Zatímco Benda se práva na odvolání vzdal, státní zástupkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou. Vyjádřila se však, že s největší pravděpodobností podá odvolání.

Reklama

Výběr článků

Načítám