Hlavní obsah

Policejní špičky si vyhrožují trestním oznámením

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kriminalisté budou možná v nejbližší době řešit ožehavý problém, totiž zjišťovat, jestli policejní prezident Oldřich Martinů neporušil zákon, když odstavil z funkce svého náměstka Jiřího Houbu. Ten je nyní v civilu a zvažuje, že na Martinů podá trestní oznámení pro podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele.

Foto: Petr Horník, Právo

Policejní prezident Oldřich Martinů (vpravo) a náměstek ministra vnitra Jiří Komorous

Článek

Prezident totiž Houbu nahradil v důležité náměstkovské funkci po čtyřech dnech jeho nemocenské jiným policejním důstojníkem, což je podle některých expertů v rozporu se služebním zákonem. Místo toho měl jít na stáž ke svému někdejšímu podřízenému Jiřímu Kormorousovi, který nyní působí na ministerstvu vnitra.

„Pokud by se takto zneužíval institut pověření výkonem funkce, tak se za chvíli může stát, že se nepohodlní policisté, kteří mají svůj názor a stojí si za ním, budou bát vzít dovolenou nebo omarodit, aby nepřišli o místo,“ řekl k tomu Právu Houba.

Zároveň dodal, že proti Martinů zvažuje podání trestního oznámení nebo žalobu na ochranu osobnosti. „Obešel zákon a obcházení zákona je stejné jako jeho porušování, aspoň tak nás to učili ve škole v teorii práva,“ poznamenal bývalý náměstek.

Za Houbu se přitom stavějí i vlivné policejní odbory. „Chystáme v této souvislosti také některé právní kroky, pana Houbu chceme podpořit,“ uvedl šéf odborů Milan Štěpánek.

Martinů: jsem připraven

Sám Martinů jakékoliv porušení služebního zákona odmítá. „Jednal jsem naprosto v souladu se zákonem. Právo na podání trestního oznámení má samozřejmě každý, a pokud se tak stane, jsem připraven být orgánům činným v trestním řízení plně k dispozici,“ vzkázal k tomu po svém mluvčím Davidovi Kubalákovi Martinů.

Houba označil chování prezidenta jako nepřijatelné a otevřeně hovoří o tom, že šlo o politickou objednávku ze strany ministra vnitra za ČSSD Martina Peciny.

„Je to velice nebezpečný signál dovnitř policie, destabilizuje ji to a znejisťuje to postavení policistů, kteří se tak oprávněně budou obávat nenávisti a msty svých nadřízených,“ konstatoval Houba.

Pecina jakýkoliv podíl na Houbově odstavení z funkce, po kterém se bývalý náměstek rozhodl odejít do civilu, odmítl. „Je to absolutní nesmysl,“ uvedl šéf resortu vnitra.

Žalobu na ochranu osobnosti přitom Houba zvažuje podat i na něj. Pecina totiž nedávno v médiích uvedl, že Houba po více než třiceti letech služby svlékl policejní uniformu kvůli penězům a výsluhám, navýšeným díky vysokým odměnám od bývalého ministra vnitra Ivana Langera (ODS). „Pecina je lhář, na tom trvám,“ konstatoval Houba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám