Hlavní obsah

Za nevěstinec s nezletilými dívkami dostal kuplíř čtyřletý trest

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Vidina snadných výdělků vedla čtyři teprve sedmnáctileté dívky k k práci ve znojemském nevěstinci. Zde je bez problémů zaměstnal majitel nočního podniku, Rakušan Gerhart Hausmann společně se svým provozním Janem Nováčkem. Soud je za to v pondělí poslal na 4 a 3 roky do vězení za kuplířství a ohrožování výchovy mládeže.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Gerhard Hausmann přijal verdikt s kamennou tváří.

Článek

Oběma mužům přitom původně hrozil mnohem přísnější trest, státní zástupkyně totiž v jejich chování spatřovala obchod s lidmi, soud v čele s Milošem Žďárským ale nakonec zvolil mírnější variantu.

„Ze strany obžalovaných tam nebyl na dívky žádný nátlak, nucení k sexu či něco podobného. Byla tam pouze uzavřena jakási smlouva s děvčaty o provozování pohlavního styku za úplatu, ale prostá jakéhokoli donucování,“ odůvodnil verdikt soudce Žďárský.

Podnikatel se hájil, že nevěděl, kolik jim je

Samotné dívky, které v nočním klubu pracovaly v roce 2005, přiznaly, že se k prostituci rozhodly dobrovolně a ještě se samy Hausmannovi a Nováčkovi hlásily. Rakouský podnikatel tak svou obhajobu postavil na tvrzení, že nevěděl, kolik je dívkám ve skutečnosti let. Jenže na Hasumanna byl nasazen policejní agent, kterému Rakušan na fiktivní firemní oslavu nabídl eskort dívek mladších osmnácti let.

„Nechtěl jsem přijít o klienta, kdyby chtěl sedmnáctky, slíbil bych mu je a poslal tam mladě vyhlížející holky, co jim bylo třeba 23 let. Tomu agentovi jsem nabízel i dominu a přitom jsem žádnou neměl,“ pokoušel se hájit Hausmann, který byl ve své vlasti už několikrát odsouzen za podvody.

Oběma obžalovaným pomohl i fakt, že znalci neshledali na dívkách závažnějších následků, které by na nich provozování prostituce zanechalo. Případ bude ale zřejmě ještě posuzovat Vrchní soud v Olomouci.

„S největší pravděpodobností se odvoláme, pan Nováček vlastně jen vykonával příkazy svého šéfa Hausmanna, navíc se plně doznal a pomohl k jeho usvědčení. Žádali jsme proto jen podmíněný trest,“ vysvětlil Nováčkův obhájce Pavel Holub.

Reklama

Související témata:
Josef Hausmann

Výběr článků

Načítám