Hlavní obsah

Bývalý manažer realitky, který měl zpronevěřit 24 miliónů, stanul před soudem

– Olomouc
Právo, Petr Marek

Kauzou bývalého manažera realitní kanceláře Arden Milana Vaška (28), který čelí obžalobě za zpronevěru 24 miliónů korun svých klientů, se v pondělí začal zabývat senát olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě. Pokud bude uznán vinným, hrozí mu až 12 let vězení.

Foto: Petr Marek, Právo

Milan Vašek u Krajského soudu v Olomouci

Článek

Vašek podle obžaloby jako manažer obchodní společnosti s centrálou v Olomouci uzavíral prostřednictví svých zaměstnanců od listopadu 2007 do konce loňského října se zájemci o prodej nebo koupi nemovitosti zprostředkovatelské smlouvy za předem smluvenou provizi. Přijaté peníze klientům v rozporu s dohodnutými podmínkami však nepředal, ale použil je pro svou potřebu. Hradil z nich náklady své společnosti.

V celém případu figuruje celkem 48 poškozených. Celková výše škody byla vyčíslena přibližně na 24 miliónů korun. Nejvíce poškozených je z Olomouckého kraje, další lidé například z Moravskoslezského kraje. Nevíce podvedených přitom bylo klientů, kteří prodávali nemovitosti a nedostali zaplaceno vůbec nebo jen část kupní ceny. Mnozí lidé se tak dostali do bezvýchodné situace. Vašek u soudu připustil, že škoda vznikla, ale odmítl, že by šlo o zpronevěru. „Jde o normální obchodně právní vztahy,“ tvrdil Vašek.

Zároveň prohlásil, že kancelář, která v Česku působila od roku 2006 a pobočky měla například v Olomouci, Ostravě, Zlíně a Náchodě, se dostala do problémů kvůli některým zaměstnancům a špatné kontrolní činnosti.

„Do listopadu roku 2007 jsem osobně hlídal vše a fungovali jsme bez problémů. Pak jsem však kvůli expanzi musel nabrat zaměstnance, část agendy jim předat a nastaly potíže. První informace o propadu jsem dostal loni v dubnu. Měsíčně jsem si nechal předkládat výkazy zisku a ztrát. Byly však chybné. Ukazovaly výrazně nižší ztrátu než ve skutečnosti. Situaci jsem chtěl řešit, ale už bylo pozdě. S ohledem na mé zkušenosti a jen základní vzdělání byla firma pro mě velkým soustem,“ uvedl Vašek.

Jednání, v rámci kterého budou vypovídat desítky svědků, má nyní pokračovat každý den až do 4. září včetně a následně v říjnu, kdy by mohl být vynesen i rozsudek.

Reklama

Výběr článků

Načítám