Hlavní obsah

Během prázdnin zahynulo na silnicích 138 lidí, policie očekává perný víkend

Novinky, ČTK, Petr Nový
Aktualizováno

O letošních prázdninách zemřelo zatím na českých silnicích 138 lidí, což je méně než v roce 2006, kdy začal platit bodový systém. Policie tehdy evidovala 152 mrtvých. Prázdninová statistika se však může ještě zvýšit během nadcházejícího posledního srpnového víkendu, který má být podle očekávání policie tradičně náročný, v Praze proto nasadí i vrtulník.

Článek

V loňském roce doplatilo životem na kolize za dva prázdninové měsíce 204 lidí a předloni jejich počet vystoupal na 222. Vyplývá to z předběžných policejních statistik.

Nejvíce mrtvých o prázdninách za pět let eviduje policie v roce 2005, tehdy doplatilo životem na dopravní nehody 223 lidí. V tomtéž roce se podle policejních statistik stalo nejvíce kolizí: 33 002. Počet nehod klesl opět v tomtéž období v roce 2006 v souvislosti se zavedením bodového systému na 25 287.

Pod hrozbou získání trestných bodů za prohřešky proti silničnímu zákonu začali řidiči jezdit podstatně opatrněji. V červenci a srpnu loňského roku však počet kolizí opět vystoupal na 31 071. Letos jich podle předběžné statistiky policie eviduje 11 634.

Nízký počet nehod však - spíše než s bezpečnější jízdou řidičů - souvisí se změnou zákona, kdy řidiči hlásí nehody se škodou nad 100 000 korun.

Počet mrtvých na silnicích během letních prázdnin
RokPočet mrtvých
2009138
2008204
2007222
2006152
2005223
Zdroj: Policie ČR

Rizikový víkend motoristy teprve čeká

Přestože je prázdninová bilance mrtvých na silnicích letos zatím příznivá, tradičně rizikové dny ještě motoristy čekají. Začíná poslední víkend letních prázdnin, který je z hlediska nehodovosti často černý. I z tohoto důvodu připravili dopravní policisté na nadcházející dny řadu akcí na silnicích.

Dopravu v hlavním městě bude o víkendu hlídat i vrtulník. Nasazeny budou také policejní volkswageny a motorky. Informoval o tom šéf pražských policistů Martin Červíček. Policie tak chce při návratu Pražanů z prázdnin předejít dopravním komplikacím.

Podle Červíčka se policisté soustředí především na pátek a na neděli, kdy očekávají intenzivnější provoz. Na páteřních komunikacích bude 150 dopravních policistů. Další akci plánuje městská policie na první školní den a první zářijový týden, kdy budou strážníci dohlížet na přechody u 149 škol. Městská policie nasadí v okolí škol také mobilní měřiče rychlosti.  

Reklama

Výběr článků

Načítám