Hlavní obsah

Ze zubaře byl po tragické havárii cítit alkohol, shodují se svědci

Právo, Martin Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sokolov

Dva lidské životy si vyžádala dopravní nehoda, které se stala letos koncem ledna nedaleko Arnoltova na Sokolovsku. Podle obžaloby ji zavinil chebský stomatolog Jaroslav Révay. Ten kvůli tomu ve čtvrtek stanul před Okresním soudem v Sokolově.

Foto: Martin Polák, Právo

Stomatolog Jaroslav Révay (vlevo) se svým obhájce u sokolovské soudu.

Článek

Okolnosti nehody i samotné líčení provázejí silné emoce. Státní zástupce, ale i policisté totiž nevylučují, že zubař před jízdou pil alkohol. Že z něj byl cítit, uvedli ve svých výpovědích nejméně tři svědci. Révay navíc podle policie odmítl dechovou zkoušku a odběr krve.

„Mluvila jsme s ním a byla jsme od něj asi 50 centimetrů a cítila jsme zápach alkoholu,“ uvedla například v protokolu Markéta Netolická, která osudný večer jela do práce a u nehody byla jako první.

Podepsal revers a vyhnul se krevnímu testu

Lehce zraněného Révaye tehdy převezli zdravotníci do nemocnice, kde se podrobil vyšetření. Policisté mu tam chtěli změřil alkohol v dechu. „Připadalo mi, že úmyslně do přístroje špatně dýchal, aby se dechové zkoušce vyhnul,“ uvedl policista, který byl v nemocnici. Tam pak zubař podepsal revers, odešel domů a vyhnul se tak krevnímu testu.

Révay před soudem ve čtvrtek popřel, že by se alkoholu napil, pouze řekl, že měl před jízdou jedno nealkoholické pivo.

Hrozba pětiletého vězení

„Je to komplikované, ta zkouška na alkohol samozřejmě chybí,“ potvrdil státní zástupce Miloš Herna. Nehodu tak patrně nebude možné posuzovat podle přísnějšího paragrafu. Révay čelí obžalobě z trestného činu ublížení na zdraví s následkem smrti. Hrozí mu až pětileté vězení.

Podobné potíže ale zubař nemá poprvé. Přesně na den dva měsíce před nehodou ho němečtí policisté kontrolovali v Marktredwitzu a následný rozbor krve ukázal, že stomatolog měl v krvi 1,27 promile alkoholu. Musel zaplatit 1575 eur a soud mu zakázal řízení na německém území na osm měsíců.

Automobil vyjel do protisměru

Tragédie se odehrála na nebezpečném úseku silnice I/6. Osobní auto BMW, které řídli Révay, v zatáčce vjelo do protisměru a bočně narazilo do protijedoucího renaultu a následně čelně do volva, v němž pak na místě zahynul 36letý Martin Voborník z Chebu a o dva roky mladší Lenka Svědíková z Lubů.

Stomatolog na začátku líčení projevil lítost nad celou událostí a pozůstalým dětem nabídl finanční odškodnění.

Reklama

Výběr článků

Načítám