Hlavní obsah

Muž se nepodřezal, když mu policista slíbil, že ho zastřelí

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Pomocí lsti odradil ve čtvrtek ráno policista od sebevraždy muže, který se chtěl podříznout na psychiatrickém oddělení Fakultní nemocnice v Olomouci. Slíbil mu, že mu umožní bezbolestnou smrt pistolí. Muži tím podle zdravotníků s největší pravděpodobností zachránil život.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Policista zoufalému muži nabídl rychlou smrt zastřelením.

Článek

"Policejní hlídka byla přivolána k asistenci na oddělení psychiatrie fakultní nemocnice ve čtyři hodiny ráno. V jednom pokoji byl muž, který zdemoloval zařízení a vyhrožoval, že se zabije. Policisté po dohodě se zdravotníky do pokoje vešli a začali s mužem, který držel v ruce asi dvaceticentimetrový střep z rozbitého okna, vyjednávat,“ řekla Právu olomoucká policejní mluvčí Jitka Dolejšová.

Střep z okna přiložený k tepně

Střep měl muž podle ní přiložený k tepně na krku a hrozilo, že vzhledem ke svému stavu výhrůžku uskuteční. V druhé ruce držel židli, kterou se oháněl. Protože nechtěl, aby se k němu kdokoli přiblížil, policisté museli být velmi obezřetní.

„K muži se přibližovali velmi pomalu a klidně s ním rozmlouvali. Situace byla vyhrocená a hrozilo, že se muž skutečně podřeže. Neustále opakoval, že chce zemřít. Jeden z policistů v krajně vypjaté situaci použil lsti a slíbil mu, že pokud upustí střep a židli v ruce, tak mu umožní bezbolestnou smrt pistolí. Na to muž zareagoval tím, že střep skutečně upustil a pomalu se začal přibližovat k policistovi,“ uvedla mluvčí.

Druhý podobný případ za dva roky

Policisté pak podle ní s pomocí lékaře muže přesvědčili, aby si dal aplikovat sedativa a muž se zklidnil. „Během zákroku, který trval přes půl hodiny, nedošlo ke zranění,“ dodala Dolejšová.

Podobné případy, kdy k agresivnímu pacientovi bylo nutné přivolat policii, zaznamenali podle mluvčího nemocnice Egona Havrlanta zdravotníci v olomoucké Fakultní nemocnici za poslední rok jen dva. „V méně závažných případech postačí asistence členů bezpečnostní agentury, která zajišťuje ostrahu areálu,“ dodal mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám