Hlavní obsah

Vrchní soud potvrdil muži 14 let za střelbu v ostravském baru

Právo, Petr Marek
Olomoc

Na 14 let do věznice se zvýšenou ostrahou poslal ve středu Vrchní soud (VS) v Olomouci rodáka z Kosova, nyní českého občana Muharrema Fejzullahua (40). V roce 2001 v ostravském baru postřelil tři lidi, dva Ukrajince, na něž útočil, a omylem i jednu ženu. Jeden z mužů zemřel a druhý přežil jen díky rychlé lékařské pomoci.

Foto: Petr Marek, Právo

Muharrem Fejzullahu u Vrchního soudu v Olomouci

Článek

Dále mu uložil desetiletý trest spočívající v zákazu držení, nošení a užívání střelné zbraně. VS tak potvrdil verdikt Krajského soudu (KS) v Ostravě z letošního 19. června, proti kterému se Fejzullahu odvolal.

Případ se stal v červenci 2001 v ranních hodinách v ostravském baru. Fejzullahu se po předchozím fyzickém konfliktu se třemi muži ukrajinské národnosti před barem ozbrojil svou legálně drženou pistolí ráže devět milimetrů, vrátil se do baru, přičemž již před vstupem zpět začal střílet. Ve střelbě pokračoval i uvnitř.

Tam zmíněné dva Ukrajince postřelil. Jeden z nich na následky zranění zemřel a druhý pouze díky včasné odborné lékařské pomoci přežil. V baru v té době bylo včetně personálu nejméně 50 osob, které byly střelbou rovněž ohroženy. Poraněna byla ještě jedna žena, kterou střela náhodně trefila do nohy.

Fejzullahu, který byl KS odsouzen za obecné ohrožení a výtržnictví, u VS požadoval překvalifikování svého jednání na jiný trestný čin a tím uložení mírnějšího trestu. Hájil se mj. tím, že chtěl střílet pouze na dva poškozené Ukrajince. Namítal také, že soud nesprávně dospěl k závěru, že si pro pistoli šel ven před bar. Tvrdil, že tuto zbraň měl celý večer u sebe. VS však jeho argumenty neakceptoval.

„Uvažovat by se dalo o překvalifikování na pokus vraždy, neboť obžalovaný měl skutečně v úmyslu střílet jen na Ukrajince. V tom případě by ale ve vztahu k zraněné ženě přibyl i trestný čin ublížení na zdraví. Chybělo však odvolání státního zástupce, a proto překvalifikování nebylo možné. Na trest, který je přiměřený, by to však stejně nemělo vliv,“ uvedl mluvčí VS Petr Angyalossy.

Reklama

Výběr článků

Načítám