Hlavní obsah

Muži si přivydělávali prodejem exotického ptactva

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomoucko

Dva muži ve věku 53 a 51 let z Olomoucka měli nezákonně obchodovat s různými druhy exotického ptactva. Vyšetřování případu trvalo zhruba rok a půl, loni v srpnu byli oba obviněni a v těchto dnech obžalováni z trestného činu neoprávněného nakládání s chráněnými a volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami.

Článek

„Státní zástupce akceptoval návrh olomouckých kriminalistů,“ řekla Právu ve středu olomoucká policejní mluvčí Jitka Dolejšová.

Na základě poznatků shromážděných od celníků, kteří na případu pracovali od dubna roku 2007 a následně dalším operativním šetřením, se podle ní kriminalistům podařilo zajistit potřebné důkazy. Obžalovaní podle policejní mluvčí nabízeli, přechovávali a zprostředkovávali prodej různých druhů exotického ptactva, které jsou bezprostředně ohroženy vyhynutím a vztahuje se na ně ustanovení  rady Evropského společenství o zákazu prodeje.

„V průběhu vyšetřování vyšlo najevo, že muži neměli udělenou výjimku ze zákazu této komerční činnosti, a že takto nezákonně jednali nejméně od roku 2006,“ uvedla Dolejšová. Policisty na podezření upozornili olomoučtí celníci před rokem.

Při provedené domovní prohlídce za asistence pracovníků České inspekce životního prostředí byly označeny a poté zajištěny dva exempláře papoušků amazoňana kubánského, jeden papoušek kakadu molucký a osm kusů papoušků kakadu palmového.

Z dosavadních informací vyplývá, že muži různé druhy ptactva nabízeli zájemcům přes internet a prostřednictvím telefonátů z mobilních telefonů. Chráněné ptáky nabízeli jak zájemcům na území České republiky, tak do zahraničí, a to především na Slovensko a do zemí bývalého Sovětského svazu.

„V případě, že by se mužům podařilo uvedené exempláře zájemcům prodat, mohli se obohatit řádově o stovky tisíc až několik miliónů korun. Z průběhu vyšetřování vyplývá také to, že se na dovozu ptactva pravděpodobně podílely i další osoby, které se zatím nepodařilo ustanovit,“ dodala mluvčí. Obžalovaným hrozí až tři roky vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám