Hlavní obsah

Soud snížil trest knižnímu plagiátorovi z Prostějovska

– Brno
Novinky, ČTK, Petra Konečná

Krajský soud v Brně v úterý dopoledne v odvolacím jednání zrušil Josefu Milarovi půlroční podmínku s odkladem na 15 měsíců, kterou dostal za porušování autorských práv. Soud prostějovskému podnikateli také snížil výši náhrady škody. Pokutu 30 tisíc korun mu však jako trest ponechal.

Článek

Odvolací soud rozhodl, že Milar porušil svým jednáním zákon. Uznal však trest prostějovského soudu z dubna letošního roku jako příliš přísný. Přihlédl především k dosavadní podnikatelově trestní bezúhonnosti. 

Milar se podle okresního i odvolacího soudu jako majitel tiskárny provinil především tím, že z větší části opsal knihu o místních bájích a pověstech, kterou vydal v předloňském létě za podpory mnohých významných veřejných osobností i politiků. 

Podnikatel měl podle obžaloby ve své publikaci vykrást obsah dvou knih od Martina Strouhala s ilustracemi Hugo Šilbereského, které vyšly v polovině 40. let minulého století pod názvem Báje a pověsti a Kytice pověstí. Taktéž měl nezákonným způsobem použít knihu jiných bájí, jejichž příběhy a legendy se vztahují především k oblastem jako Konicko, Litovelsko nebo Bouzovsko.

Prostějovský Okresní soud původně ve svém rozsudku nařídil Milarovi, aby uhradil škodu takřka sto tisíc korun, kterou způsobil celkem čtyřem dědicům autorských práv. Tuto náhrady škody však odvolací soud snížil o 35 tisíc korun, neboť se podle něj k řízení připojili jen tři dědicové, nikoli čtyři. 

Zbytek neprodaných výtisku jeho Zlaté knihy bájí a pověstí, asi 500 z celkových 1500 výtisků, prostějovský soud již dříve zabavil. Publikace propadly státu. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám