Hlavní obsah

Na silnicích už letos zahynulo nebo bylo zraněno 1451 dětí

Právo, Jiří Novotný

Na silnicích v Česku zahynulo letos již deset dětí mladších patnácti let a dalších 1441 bylo těžce či lehce zraněno. Policisté se obávají, aby tuto smutnou bilanci ještě nezhoršilo září, které je z hlediska dětské dopravní nehodovosti zpravidla nejhorším měsícem.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Článek

„Nejen 1. září, kdy začne nový školní rok, ale i v dalších zářijových dnech bývají děti ještě plny zážitků z letních prázdnin. Vyměňují si je při cestě do školy se svými spolužáky a při vstupu do vozovky jim pak chybí potřebné soustředění,“ připomněl na pondělní tiskové konferenci šéf dopravní policie Leoš Tržil.

V první den školního roku bude proto státní i městská policie dozorovat u škol. „Nemůžeme ohlídat všechny přechody, soustředíme se na ty nejrizikovější,“ informoval.

Na nadcházející víkend, kdy se provoz na silnicích notně zvýší návratem lidí z prázdninových pobytů a dovolených, se však žádná celostátní kontrolní policejní akce nechystá.

„Důkladně si ohlídáme příjezdy do Prahy, četné kontroly budou i v ostatních regionech. Na co konkrétně se policisté při nich zaměří, rozhodnou naše krajská velitelství,“ sdělil Tržil.

Ministerstvo dopravy chystá na první zářijový týden ve spolupráci s městskou i státní policií preventivní akci Bezpečně do školy. Budou se konat dny otevřených dveří na dětských dopravních hřištích, besedy ve školách, řada dětí obdrží omalovánky s názvem Zebra se za tebe nerozhlédne.

„Hlavně však apelujeme na rodiče, aby si s menšími ratolestmi celou trasu do školy ještě před začátkem školního roku znovu prošli a při přecházení vozovek jim šli příkladem v dodržování pravidel,“ uvedla Blanka Sunkovská z oddělení BESIP ministerstva dopravy.

Reklama

Výběr článků

Načítám