Hlavní obsah

Náměstek protikorupčního útvaru je opět prověřován pro vyzrazení informací

Právo, Jakub Troníček

Inspekce policie se podle zjištění Práva znovu zabývá tím, zda vysoký důstojník a náměstek elitního protikorupčního útvaru Tomáš Krůl nevyzradil citlivé informace z vyšetřování.

Článek

Na jaře letošního roku už přitom inspekce celý případ odložila s tím, že se jakákoliv účast Krůla na úniku neprokázala. Nyní ale podle informací Práva rozjela šetření znovu na pokyn státního zástupce, z jehož kauzy počátkem dubna citlivé informace směrem k vyšetřovaným osobám unikly.

„Mohu potvrdit, že se touto věcí opět zabýváme, ale jakékoliv další informace nebudeme až do skončení šetření podávat,“ řekla k tomu mluvčí Inspekce policie Martina Lídlová.

V případu jde přitom o hodně, pokud by se totiž podezření potvrdilo, šlo by pro Krůla i pro celé vedení policie o velký problém.

Krůl letos začátkem dubna coby náměstek ředitele útvaru odjel za svými podřízenými do Přerova, aby si podrobně prostudoval spis ke kauze nezákonného vyvádění peněz z Českých drah, a zejména vypracované usnesení ke stíhání jednoho z manažerů podniku.

Ten byl přitom přerovskými detektivy odposloucháván a krátce po odjezdu Krůla mu na telefon volal neznámý člověk s tím, že pro něj má velmi horké informace. Krůlovi podřízení byli přesvědčeni, že hlas patří právě jemu a celou věc ohlásili inspekci. Ta následně na základě posudku z kriminalistického ústavu případ uzavřela s tím, že se neprokázalo, že by šlo právě o hlas Krůla.

Krůl je nadále ve službě

Podle informací Práva je inkriminovaná nahrávka na dalším zkoumání u specialistů. Ředitel protikorupční policie Libor Vrba se nechce k případu až do ukončení vyšetřování vyjadřovat, uvedl pouze, že Krůl je v běžné službě.

„Ředitel je průběžně informován o stavu vyšetřování a panu plukovníku Krůlovi plně důvěřuje,“ řekl k tomu mluvčí útvaru Roman Skřepek. Vrba podle něj doufá, že nové šetření inspekce všechny okolnosti úniku citlivé informace objasní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám