Hlavní obsah

Za nadávky člence Dělnické strany dostali Romové veřejné práce

Právo, Šárka Tonarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Natírat ploty, uklízet odpadky nebo třeba sekat trávu, a to plných 400 hodin musí Rom Vilém Matej a Miroslav Sinu z litvínovské čtvrti Janov za to, že vloni na podzim demonstrovali svoji metrákovou převahu nad členkou takzvaných ochranných sborů extrémistické Dělnické strany (DS).

Článek

Dívce během pochodu sídlištěm sprostě nadávali a vyhrožovali jí, že pro ně půjde pracovat jako prostitutka a že ji rozštípou, stejně jako její kolegy.

"Byly to emoce, neudržel jsem se," pokrčil obrovskými rameny dohola vystříhaný Matej. Že by dívce vyhrožoval nucením k prostituci ale odmítl. "Není to můj obor podnikání, dělám v pohostinství," uvedl.

Podle Janovského konflikt nebyl politický, ale sociální

Alternativní trest přijal, stejně jako devětadvacetiletý Sinu. Toho však překvapilo, že se soud konfliktem vůbec zabýval. "Lidi si takhle nadávaj´ normálně a nikdo nejde k soudu. Čekal bych nějakou přestupkovou komisi nebo pokutu, ale soud?" divil se několikrát trestaný muž.

Nadávky, kterými oba Romové častovali vloni 4. října ochranné sbory, však byly daleko za hranicemi běžné komunikace i podle soudního znalce. Podle posudku byly neslušné a v napjaté situaci mohly vyvolat agresivní chování. Janovský konflikt podle něj nebyl politický, ale sociální.

Obžalovaní se omluvili

"Rasistický podtext nadávek měl jen zdůraznit emoce," uvedl. Komunikace obou obžalovaných byla podle znalce mimořádně agresivní a hysterická. Matejova nadávka "ty kun.. česká špinavá" se stala nejfrekventovanější větou pátečního líčení. Vzpomněli si na ni všichni svědci, zazněla i z obrazového záznamu incidentu. "Omlouvám se, mrzí mě to," shodli se oba obžalovaní. Rozsudek je pravomocný, všichni účastníci řízení se na místě vzdali práva na odvolání.

Matej a Sinu byli nejvýraznějšími postavami romské domobrany, která v počtu desítek mužů přišla vloni v říjnu ukázat dvanácti vesměs velmi mladým příznivcům DS, že nejsou v Janově vítáni. Někteří z nich byli ozbrojeni, například Matej si přinesl golfovou hůl. Přestože ji nepoužil, za zbraň ji označil i soud. "Nemyslím, že šel tehdy hrát golf," usoudila také poškozená. Trest ji rozčaroval, čekala tvrdší postih.

Agresivní chování a výhrůžky

"Žijeme v době, kdy někdo dostane několik let vězení za to, že nesl transparent a jiní za agresivní chování, výhrůžky a sprosté nadávky odejdou v podstatě bez trestu," uvedla. Romové se naopak snažili upozornit na to, že DS přijela do Janova provokovat.

Podle jejich advokáta to potvrzovalo i značné množství fotodokumentace z incidentu a videozáznamy, které kolovaly po internetu."Byl to předvolební mítink, ale oni na nás řvali, lili vodu a plivali. V podstatě nás vyhnali," řekl soudu účastník pochodu.      

V reakci na incident ochranných sborů s Romy vedení DS svolalo do Litvínova shromáždění i 18. října a 17. listopadu. Následné pochody radikálů do sídliště Janov si po střetech s policisty vyžádaly zraněné na obou stranách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám