Hlavní obsah

V centru Prahy řádili bělehradští fanoušci

Právo, Novinky, Vít Hnízdil, Jakub Mračno, Petr Blahuš
Praha
Aktualizováno

Zdemolovaná restaurace, vymlácené výlohy, bitky s policií a vyděšení turisté. To všechno mají na svědomí obávaní fotbaloví fanoušci Crvené Zvezdy Bělehrad, kteří přijeli do Prahy na čtvrteční zápas svého klubu se Slavií. V souvislosti se zápasem, který skončil 3:0 ve prospěch českého klubu, bylo policisty předvedeno 98 fanoušků, v drtivé většině srbských.

Článek

Při ničivém tažení centrem města pochodovaly už odpoledne stovky opilých Srbů, kteří zpívali oslavné chorály a házeli vším, co jim přišlo pod ruku. Cestou ze Staroměstského náměstí jeden z nich rozbil sklo u směnárny v Železné ulici.

V dolní části Václavského náměstí se pak asi dvě hodiny před zápasem, který začal v osm hodin večer na stadiónu ve Vršovicích, horkokrevní fanoušci ostře střetli s těžkooděnci.

Ti jim totiž zastoupili cestu do stanice metra Můstek. To opilé Balkánce rozzuřilo a strhla se řež.

Foto: Stanislav Peška , ČTK

Policejní zásah na Můstku

Podle očitých svědectví se část z nich dostala ze sevření policie, oběhla blok a někteří z nich si cestou zakryli obličej šátky nebo si přes něj přetáhli tričko. Brali s sebou vše, co našli na ulici, například kovové hrazení, a zaútočili na několik desítek přítomných policistů. Stihli přitom rozbít skleněnou výplň u vstupu do metra.

"Převracejí stoly a hosté utíkají"

Mnohem hůř ale dopadla restaurace U veselé basy, kam je policisté vytlačili. „Lítají tady židle ze zahrádky, Srbové převracejí stoly, hosté utíkají, skleněné výplně jsou rozbité. Někteří berou z baru lahve a házejí s nimi po policistech,“ popisoval dramatické chvíle reportér Práva, který byl na místě.

Policistům se po několika desítkách minut podařilo situaci uklidnit. „Ze strany fanoušků došlo k napadání návštěvníků Prahy, ohrožovali je na životě a zdraví. Speciální pořádková jednotka proto rychle zasáhla. Na místě jsme zadrželi 150 osob, které budou nejspíš předvedeny na policejní služebny,“ hlásila v podvečer mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Foto: Stanislav Peška , ČTK

Pražská záchranka pak musela rozvézt osm lidí do nemocnic. Všechno to byli podle mluvčí Jiřiny Ernestové fanoušci Bělehradu, kteří měli lehčí zranění – zhmožděniny, naraženiny a tržné rány.

"Není možné, aby se něco takového u nás dělo. Budu si stěžovat na vedení Slavie,“ prohlásil například majitel jednoho z vedlejších obchodů.

Ostatní rowdies se pak vydali směrem ke stadiónu, kde byl podle Zoulové před zápasem klid. Mluvčí Slavie Ondřej Zlámal ve čtvrtek řekl, že klub udělal vše pro bezpečnost na stadiónu, kde bylo připraveno 220 pořadatelů a pracovníků bezpečnostní agentury.

"Vstupenky jsme prodávali po předložení pasu nebo občanského průkazu na jméno, abychom věděli o každém, kdo do Tipsport Areny přijde. Celková kapacita stadiónu byla pro tento zápas snížena na 17 tisíc diváků. CZ Bělehrad prodala z 1100 přidělených vstupenek celkem 842, další vrátila,“ konstatoval Zlámal.

Foto: Stanislav Peška , ČTK

Zoufalá recepční

Policisté během dne řešili i další problémy se srbskými chuligány. Tři z nich podle Zoulové nezaplatili za nocleh ve strahovských kolejích. „Recepční zatlačili do kouta, vzali si cestovní doklady a odešli,“ popsala Zoulová. Policistům se ale podařilo dva z nich ztotožnit.

Prý si na ně počkali na stadiónu, stejně jako na výtržníka, který vysklil směnárnu u Staroměstského náměstí a policisté ho znají.

Foto: Stanislav Peška , ČTK

Pražským policistům se také podařilo dopadnout srbské chuligány, kteří vykradli a vandalským způsobem ve středu po obědě poničili benzínovou pumpu u Hustopečí na dálnici D2 mezi Brnem a Bratislavou.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám