Hlavní obsah

Aleš Brichta si může oddechnout, za píseň Deratizer nebude stíhán

Novinky, ČTK, Petra Konečná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za kontroverzní text písně Deratizer nebude zpěvák Aleš Brichta stíhán. Podle kritiků měl mít údajně rasistický nádech. To však vyšetřovatel nepotvrdil. "Neshledali jsme důvody, kvůli kterým by mělo být zahájeno trestní stíhání," informovala mluvčí pražských policistů Eva Miklíková.

Článek

Brichta čelil nařčení z rasismu především kvůli refrénu písně "Politici dělaj z každýho vola/ na ulici kradou cikáni kola/ už by to vyřešit měl/ nějakej deratizér".

Zpěvák celou situaci označil za nesmyslnou. Svou písní chtěl vyjádřit nesouhlas se současnou, podle něj "korupcí prolezlou", politickou situací v České republice. Snažil se poukázat na praktiky, které u nás panují. Chtěl prý poukázat na to, že se u nás problémy často neřeší a odsouvají se do pozadí, kde se kupí. 

Kritizován byl taktéž za obal alba, na němž je vyobrazen "pracující" muž na Karlově náměstí. V jedné ruce nese autorádio a v druhé dámskou kabelku. Podle kritiků jde o očividně o muže romského původu.To však zpěvák odmítá. Podle něj výtvarník použil motiv z arabských pohádek. 

Brichta odmítá podporu Dělnické strany

K problému se rovněž vyjádřil i předseda Dělnické strany (DS) Tomáš Vandas. Ten označil situaci kolem písně za mediálně a umělě vykonstruovanou kauzu. Aleš Brichta však spojení s DS odmítá a od vyjádření jejího předsedy se distancoval. 

Brichtova píseň Deratizer rozpoutala divokou mezinárodní mediální debatu na téma rasismus. S ostrou kritikou vystoupili například redaktoři internetového metalového magazínu ABYSS. Na druhou stranu však mnoho lidí text zpěvákova songu za rasistický nepovažuje. 

Reklama

Související témata:

Související články

Aleš Brichta je Deratizer

Nové album Aleše Brichty a ABBandu Deratizer vyjde v sobotu 27.6. a bude v prodeji v trafikách či v internetovém eshopu. Na Brichtových stránkách jsou...

Výběr článků

Načítám