Hlavní obsah

Tenorista za pokus o vraždu barytonisty dostal 10 let

Právo, Novinky, Petra Konečná, Svatava Hernandezová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Krajský soud v Plzni ve středu odsoudil k 10 letům vězení 42letého českého operního tenoristu Roberta Šícha. Ten pod záminkou společného koncertu vylákal do vypůjčeného vozu kolegu barytonistu, kterého se poté pokusil uškrtit. Za čin mu hrozilo odnětí svobody až na 15 let. Šícho se na místě odvolal, rozsudek zatím není pravomocný.

Foto: Svatava Hernandezová, Právo

Robert Šícho se před soudním senátem cítil ukřivděně.

Článek

Tenorista 27. listopadu 2008 prostřednictvím své známé vylákal kolegu na společný koncert, který se měl konat v Mariánských Lázních a v Německu. V půjčovně si pronajal osobní automobil, u něhož upravil zadní sedadla, a společně s barytonistou vyjel směrem na Mariánské Lázně. 

Při jízdě na dálnici D5 na 101. kilometru poblíž Heřmanovy Hutě předstíral poruchu na vozu a zezadu napadl svého kolegu škrtidlem, které mu přehodil kolem krku. Poškozenému se podařilo vytáhnout škrtidlo na obličej a nakonec se ho zmocnit, stejně jako paralyzéru, kterým jej Šícho ohrožoval. Barytonista z auta utekl a schoval se pod náspem dálnice, odkud zavolal policii. 

Stopy po škrcení si napadený mohl způsobit sám, tvrdil obhájce

Z výpovědí obou pěvců vyplynulo, že se muži v lásce příliš neměli. Šícho u soudu přiznal, že v minulosti měl se svým kolegou několik sporů. Jeden dokonce přímo na jevišti libereckého divadla. Popřel však, že by jej napadl. Naopak před senátem tvrdil, že obětí útoku byl on sám. Údajným důvodem byl fakt, že se tenorista kvůli poruše na voze chtěl vrátit a plánované koncerty zrušit. 

Fotografie s rýhami po škrtidle na krku a obličeji barytonisty však vypovídaly o opaku. „Soud se ztotožnil s obžalobou, neboť výpověď žalovaného, který tvrdil, že jej napadl žalující, postrádala logiku. Naopak všechny ostatní důkazy zapadají a podporují výpověď poškozeného. Z nich také jednoznačně vyplynulo, že čin Šícho připravoval,“ uvedl předseda senátu Jan Špeta v odůvodnění rozsudku.

"Zadní sedačky jsem upravil jen proto, aby se do vypůjčeného auta vešly dva hudební nástroje," uvedl Šícho. "O koncertu jsem se dozvěděl ze vzkazu vyvěšeného na nástěnce v budově Státní opery Praha," dodal. 

U soudu se Šícho hájil také tím, že kvůli zranění levé ruky nemohl svého kolegu uškrit. V lednu 2006 si zlomil předloktí. Soudní znalkyně z oboru zdravotnictví ale uvedla, že rentgenová vyšetření z října 2007 neprokázala žádné zdravotní komplikace během hojení. "Zlomená kost srostla dobře," uvedla znalkyně. 

Na zdravotní problémy a bolesti ruky si Šícho stěžoval až letos v květnu při pobytu ve vazbě. Jeho právní zástupce pro něj proto žádal zproštění obvinění. Mezi jeho argumenty také patřilo tvrzení, že šrámy od škrcení mohly pocházet od šňůrky s mobilem a že útok popisuje každý z pěvců jinak.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám