Hlavní obsah

Za krádež historických map půjde Polák na pět let za mříže

Novinky, ČTK, Petra Konečná
Olomouc

Olomoucký okresní soud ve středu potrestal 47letého Poláka odnětím svobody na pět let za krádež historických map. Piotr Stanislaw Peroń letos v březnu ukradl z Vědecké knihovny v Olomouci mapy ze 16. století. Muž musí podle soudu zaplatit 1,2 miliónu korun, zároveň byl na osm let vyhoštěn z České republiky. Rozsudek zatím není pravomocný. Peroń se proti němu na místě odvolal.

Foto: Právo

Obžalovaný Polák Stanislaw Peroń (vpravo) přichází k Okresnímu soudu v Olomouci.

Článek

Cizinec z Vědecké knihovy v Olomouci odnesl originál Apianovy mapy světa z roku 1520 z knihy Ioannis Camertis Minoritani. Při svém druhém pokusu o krádež už však tak úspěšný nebyl. Policie muže dopadla, když se pokusil odcizit mapu zobrazující severní pól a části okolního pobřeží z roku 1599. Exemplář se z knihovny pokusil unést přilepený na vlastním těle gumovou páskou. 

Podle znalce se hodnota prvního ukradeného předmětu pohybuje okolo 1,2 miliónu korun. Tuto částku taktéž soud zahrnul do svého rozsudku a uložil odsouzenému její uhrazení. Hodnotu druhé mapy znalec vyčíslil na 600 tisíc korun. 

Foto: ČTK

Obžalovaný Polák Stanislaw Peroń v jednací síni Okresního soudu v Olomouci.

Polák se k druhému činu, při němž byl policisty dopaden, přiznal. U prvního případě však svou účast odmítá. Ukradenou Apianovu mapu se policii dosud nepodařilo najít. "Je mi moc líto, že se to vůbec stalo. Udělal jsem životní chybu. První mapu jsem ale v životě neviděl," hájil se.

Předsedkyně senátu Markéta Langerová označila jeho výpověď za účelovou. "Při výpovědi pracovníka vědecké knihovny se zcela podrobně vyjadřoval k popisu mapy, což zastavil až jeho obhájce. Pětiletý trest byl uložen vzhledem k vysoké společenské nebezpečnosti, výši škody a vzhledem k tomu, že se jednalo o významné kulturní historické památky," uvedla.

"Peroń, který má trvalé bydliště v Kanadě, byl zřejmě součástí organizované skupiny. Zajímal se o historii, mapy a atlasy. Věděl, jak s knihami zacházet, byl to zkušený profesionál, který do Olomouce přijel záměrně," řekla státní zástupkyně Petry Brnčálové.

Historické mapy jsou na americkém trhu velice ceněné

"Na americkém trhu jsou sběratelé za podobné mapy ochotni zaplatit v přepočtu čtyři až šest miliónů korun. Na evrpoském trhu jsou ceny o něco nižší," dodal znalec Petr Mašek. 

Peroń se v olomoucké knihovně zaregistroval 5. března jako badatel. Ve studovně si vypůjčil knihu, v níž byla Apianova mapa, kterou následně vyřízl. "Následující den si objednal další knihy, u kterých výpůjčka není příliš obvyklá," uvedl pracovník knihovny Rostislav Krušinský. Policie u muže při zadržení našla nůž a žiletky, pomocí kterých měl exempláře vyřezávat. 

Polák měl již v minulosti problémy se zákonem. V Polsku byl stíhán za krádeže a podvody a v březnu mu soud uložil zákaz opustit zemi s povinností pravidelného hlášení se na policii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám