Hlavní obsah

Šelma na Tachovsku zahubila dvě desítky králíků

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tachovsko

Rachot a vytí vzbudilo v úterý nad ránem Miloslava Štastného ze Zhoře na Tachovsku. Zvuky přicházely z části zahrady, kde má králíkárnu. Když k ní došel, připadal si jako na jatkách. Na zemi se válely zbytky potrhaných králíků. Ještě zahlédl siluetu nějakého zvířete, které proskočilo dírou v plotě a uteklo pryč. A vetřelec musel mít pořádnou sílu. Pletivo v plotě přetrhal jako špejle. Hravě si poradil i s šest milimetrů silnými dráty, které vyplňují dvířka kotců.

Foto: Patrik Biskup, Právo

O obrovské síle šelmy svědčí vytržené dráty z dvířek kotců.

Článek

„To bych nedokázal vytrhnout ani já. Muselo to být něco jako pitbul, který má obrovskou sílu v čelisti,“ říká vzrušeným hlasem šestapadesátiletý chovatel. Celkem přišel o dvě desítky králíků, což je více než polovina chovu. Ostatní chlupáče od záhuby zachránilo, že byly v horní řadě kotců v téměř dvoumetrové výšce.„Větší kusy šelma rozsápala a mladé sežrala rovnou. Po nich zbyly jen ocásky. Byl to hrozný pohled. Srdce mi to rvalo,“ pokračoval muž, který se svému koníčku věnuje už pětadvacet let.

Jeho dům stojí na úplném konci obce. Zahradu má obehnanou plotem s ostnatým drátem. „Nahlásil jsem to četníkům. Chci se ještě jít podívat po obci, jestli to náhodou nebyl něčí pes. Sice jsem to zvíře zahlédl jen na pár vteřin ale vybavuji si, jak bylo asi velké. Mělo takovou zrzavou srst,“ dodal Miloslav Štastný. Nakonec se rozhodl, že králíky, kteří masakr přežili, sám vybije. „Nebudu zase čekat, až to za mě udělá to zvíře. Takhle z toho budu mít alespoň nějaký užitek,“ uzavřel chovatel, který odhadl škodu včetně poničené králíkárny na bezmála deset tisíc korun.    

Starosta Zhoře Stanislav Novák byl událostí překvapen s tím, že něco takového v obci nepamatuje. „Čert ví, co to může být. Nikdo pořádně nic neviděl. Nemůžeme proto udělat ani žádné opatření. Nevíme kdy a odkud zvíře zase přijde,“ prohlásil starosta.

Policisté zatím také tápou. „Je to příliš čerstvé. Provádíme šetření. Na místě jsme zajistili stopy, které musíme nechat vyhodnotit,“ řekl šéf policejního oddělení ve Stříbře. Podle něho je zatím předčasné hovořit o právní kvalifikaci tohoto případu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám