Hlavní obsah

Bublava musí stavebnímu gigantu Skanska zaplatit 19 miliónů za akvapark

– Sokolov
Právo, Rudolf Voleman

Pouze oči pro pláč namísto luxusního akvaparku zbyly malé krušnohorské obci Bublava na Sokolovsku. Její obyvatelé se v akvaparku zřejmě již nikdy nevykoupou, protože stavba zůstala nedostavěná. Obci navíc zůstaly dluhy v řádu desítek miliónů korun. Okresní soud v Sokolově totiž v úterý odpoledne po šesti letech sporu rozhodl, že Bublava má dodavateli stavby společnosti Skanska CZ doplatit 19 miliónů korun za dosud neuhrazené faktury.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Současný starosta Bublavy v Krušných horách Igor Jirsík (vpravo) a soudce Jaroslav Simet před vynesením rozsudku v jednací síni sokolovského soudu.

Článek

Částka se ještě významně navýší o úroky a náklady za soudní líčení včetně odměn advokátů. Dalších 21,6 miliónu z celkových 32 miliónů korun obec dluží státu. Peníze sice za znehodnocenou dotaci ze státního rozpočtu postupně splácí finančnímu úřadu. I přesto je to pro obec s ročním rozpočtem 4,6 miliónu korun doslova tragédie. Na desítky let dopředu jí nezbydou peníze takřka na nic jiného než na splácení dluhů.

„To byla ale šupa,“ kroutil nevěřícně hlavou starosta Bublavy Igor Jirsík (nez.), když po vyslechnutí rozsudku vyšel ze soudní síně sokolovského soudu. „Nečekal jsem, že soud otočí své první rozhodnutí o 180 stupňů,“ opakoval v rozpacích.

Už před dvěma lety sokolovský soud žalobu Skansky CZ o 19 miliónů korun zamítl. Stavební firma se však odvolala k plzeňskému krajskému soudu, kde uspěla. Pře se proto vrátila zpět do Sokolova. V průběhu sporu obec Bublava zažalovala Skansku o 56 miliónů korun, které stavební společnosti během stavby akvaparku zaplatila. Její snahy o získání peněz za nedokončenou stavbu ale v úterý sokolovský soudce Jaroslav Simet také zamítl.

V obou případech se Simet odvolal na právní názor plzeňského krajského soudu. „Právní názor krajského soudu jsem respektoval,“ uvedl při odůvodňování rozsudku soudce, podle kterého od původního rozsudku ve prospěch obce Bublava byl doplněn skutkový stav sporu a předloženy další důkazy.

Proti rozsudku se mohou obě strany odvolat do 15 dnů od obdržení rozsudku v písemné podobě. „Nebude to dříve, než za jeden měsíc,“ upozornil soudce Simet. „Musíme počkat na písemné znění rozsudku a jeho odůvodnění a až podle něho se s právníkem rozhodneme, jak budeme postupovat dál. Zda se odvoláme,“ uzavřel Jirsík.

Stavba bublavského akvaparku od začátku provázely pochybnosti, protože v obci chybí vodovod i kanalizace. Na místě zůstalo torzo stavby, o které nemá nikdo zájem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám