Hlavní obsah

Před smrtí v plamenech zachránil stařenku její soused, dvakrát

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Březolupy

Popáleniny druhého stupně utrpěla v pondělní ráno jednaosmdesátiletá žena při požáru svého domu v Březolupech na Uherskohradišťsku. Před téměř jistou smrtí důchodkyni nadvakrát ochránil její soused. Hasiče upozornili na hustý černý kouř valící se nad střechami domů a jeden ze zachránců vběhl do hořícího domu, ze kterého o chvíli později vyvedl šokovanou majitelku.

Článek

„Po vyvedení ven se však žena otočila a vběhla znovu do svého domu. Soused proto vykopl branku, vběhl do dvora, znovu do domu a napodruhé dostal ženu z dosahu plamenů,“ přiblížil kritické okamžiky, při kterých šlo o lidské životy, mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

Jak potvrdila Hana Polešáková ze Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje, žena měla popáleniny na pětadvaceti procentech těla. Kromě toho se nadýchala velkého množství zplodin.

„Po základním ošetření seniorku záchranáři předali posádce vrtulníku, který ji přepravil do popáleninového centra v Brně-Bohunicích,“ konstatovala Polešáková.

Příčina požáru, jehož škodu vyšetřovatelé předběžně vyčíslili na půl miliónu korun, je zatím v šetření.

Zachráněn majetek za dvě stě tisíc

„Kvůli hrozícímu zřícení stropů nebylo možné dům detailně prozkoumat. Zásahem hasičů se však podařilo uchránit další majetek asi za dvě stě tisíc korun,“ sdělil Ivo Mitáček.

Profesionální hasiči z Uherského Hradiště i jejich dobrovolní kolegové byli u místa neštěstí za patnáct minut, a to kvůli objížďce Březolup v souvislosti s výstavbou nové komunikace směrem na Bílovice. Požár mezitím prostoupil obytné místnosti, stropy i celou střechu. Záchranáři oheň lokalizovali až po osmdesáti minutách. V plamenech uhynul pes majitelky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám