Hlavní obsah

Mezinárodní gang měl do Švédska pašovat drogy za 10 miliónů

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Dva Srbové, dva Češi a Kosovský Albánec stanuli v pondělí před brněnským Krajským soudem. Podle žalobkyně jde o členy nebezpečného mezinárodního drogového gangu, který obchodoval s heroinem a pervitinem. Jeden z obžalovaných dokonce řídil své kumpány z vězení pomocí mobilního telefonu. Mužům nyní hrozí až 12 let vězení.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Saša Petkovič (vlevo), Naim Kollčaku a Roman Polách u brněnského soudu.

Článek

Podle obžaloby mají Kosovský Albánec Naim Kollčaku a Roman Polách prsty v pašování téměř čtyř kilogramů heroinu. Zásilky měly směřovat do Švédska.

„Na začátku ledna 2008 Kollčaku naložil do osobního auta 16 balíčků s drogou a Polách kontroloval řidiče jedoucího do Švédska. Dne 5.1. ale byli zadrženi celníky v Helsinborgu,“ prohlásila státní zástupkyně Eva Žďárská.

Řidič převážející drogy za 10 miliónů korun skončil ve vězení a tamní soudy mu vyměřily 10 let káznice. Poláchovi se ovšem podařilo zmizet. Nepovedená švédská akce ale nebyla zdaleka jedinou aktivitou gangu. Srb Saša Petkovič kontaktoval dle žalobkyně Radovana Kašíka, který měl vařit pervitin pro Kollčaku a dalšího Srba Ekrema Mustafu. Drogoví překupníci podle všeho nechtěli troškařit. Petkovič, ač v tu dobu seděl za mřížemi, pomocí mobilního telefonu skrytého v garnýži vězeňského okna dle obžaloby domluvil nákup pěti kilogramů efedrinu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Naim Kollčaku (vlevo) a Roman Polách u brněnského soudu.

FOTO: Petr Kozelka, Právo

„Cena se měla pohybovat mezi 3 až 5 tisíci eur za kilo. Efedrin měl jet do Srbska nakoupit Kašík,“ dodala žalobkyně. Obžalovaní před soudem shodně tvrdili, že celá obžaloba je výmyslem a že jsou zcela nevinní. Přitom však nejsou žádnými neviňátky, Kašík i Petkovič už za drogy ve vězení seděli, Polách si odpykává 8 let v Německu.

„Jsem nevinen, jsou proti mě falešné a vykonstruované důkazy. Jsem tu jen proto, že jsem nechtěl spolupracovat s českou rozvědkou,“ tvrdil Kollčaku. „Pervitin jsem sice vyráběl, ale jen dvakrát a pro svou potřebu. Pracuji totiž hodně přesčas a potřeboval jsem něco na výdrž,“ hájil se zase Kašík.

Soudce Pavel Göth naplánoval soudní jednání až do konce srpna, kromě výpovědí svědků zazní i policejní odposlechy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám