Hlavní obsah

Legální množství jednotlivých druhů drog má určit vláda

Právo, Lenka Hloušková

Do konce roku má být přesně tabulkově stanoveno, kolik může mít český občan u sebe drog. Zatím se počítá s tím, že by šlo třeba o množství do padesáti gramů marihuany či do pěti tablet LSD. Přesná čísla určí svým nařízením vláda. Změna má od ledna sjednotit tresty za drogové delikty.

Článek

Dosud se pachatelé trestají za držení omamných a psychotropních látek podle nejasné definice, zda jich mají u sebe „vetší než malé množství“. Praxe ovšem ukázala, že si termín různí policisté a soudy vykládají odlišně.

Ministerstvo spravedlnosti (MSp) proto připravilo změnu. Vládě předloží materiál, který má postihy sjednotit. O výši trestu pro pachatel má rozhodnout nejen množství zabavené drogy, ale i podíl účinných látky v ní obsažené. Podle Lidových novin, které na úpravu upozornily jako první, by se brzy měl soudu vyhnout například také člověk, jenž by u sebe měl pod tři gramy kokainu a pod pět gramů heroinu. Hrozilo by mu ovšem přestupkové řízení.

Návrh limitů visí ve vzduchu již dlouho

„Návrh jsme dali do připomínkového řízení jednotlivým ministerstvům. Přesné vymezení dílčích látek se proto může ještě měnit,“ sdělil včera Právu tiskový odbor MSp. Materiál by měla vláda projednat tak, aby její případné nařízení vešlo v platnost od ledna spolu s novým trestním zákoníkem. Jeho předkladatel, exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), s vymezením trestného množství drog totiž počítal už před lety.

Některé pachatele čekají brzy i mírnější tresty. Nový trestní zákoník totiž dělí drogy na měkké: konopné látky, a tvrdé: mj. pervitin a kokain. Jejich nadlimitní držení jinak trestá.

Navržené limity pro jednotlivé druhy drog
DrogaMnožství, které bude trestné
extázevíce než 5 tablet nebo 1 gram substance s 0,015 až 0,6 gramu účinné látky podle druhu
heroinvíce než 5 gramů s minimálně 1,2 gramu účinné látky
kokainvíce než 3 gramy s minimálně 1,8 gramu účinné látky
LSD5 papírků či tablet s minimálně 0,00025 gramu účinné látky
lysohlávkyvíce než 40 plodnic s minimálně 0,05 gramu účinné látky
marihuanavíce než 50 gramů s minimálně 3 gramy účinné látky THC
pervitinvíce než tři gramy s minimálně 1,8 gramu účinné látky

Lékař Jiří Presl z organizace Drop In je však přesvědčený, že k zásadním změnám na drogové scéně od ledna nedojde. Jinak však v rozhovoru stanovení limitů přivítal, jako krok, který celkovou situaci zpřehlední.

Usnadní tabulka práci policie a soudů? Ušetří se na toxikologických rozborech?

U kvantifikace je vždy problém. Ať už je to u orientačních tabulek využívaných teď policií při šetření případů, či u právě navrhovaných čísel. Chcete-li zjistit množství účinné látky v zabaveném množství drogy, musí se to dělat individuálně, laboratorně. Příklad. Na ulici zabavíte pět gramů heroinu. To neznamená, že máte pět gramů čistého heroinu. Můžete mít gram. Další čtyři tvoří přidané příměsi. Proto se stejně laboratorní testy budou muset provést.

Kolik vlastně stojí?

Přesná toxikologická vyšetření vyjdou řádově na stovky až tisíce korun.

Odhadne konzument, kolik jím sebraná, vypěstovaná droga obsahuje účinných látek?

Nemá absolutně šanci. To opravdu odhalí až toxikologický test, který třeba u konopí určí obsah účinné látky THC. Může být téměř od nuly u technického konopí, přes dvě tři procenta u toho volně rostoucího v naší přírodě až po patnáct procent u konopí ze skleníku.

Co se podle vás s účinností nového trestního zákoníku změní na drogové scéně?

Myslím si, že vůbec nic. Může to ovlivnit, zjednodušit a urychlit rozhodování soudů a v případě marihuany vést k menší zbytečné kriminalizaci určitých lidí. A že by došlo od ledna k radikálním a zásadním změnám na drogové scéně? To si nemyslím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám