Hlavní obsah

Za vraždu prostitutky si odsedí 20 let, potvrdil soud

Novinky, ČTK, Petra Konečná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nejvyšší soud v Brně potvrdil výjimečný trest odnětí svobody na 20 let Bronislavu Zotykovi z Ostravy, který minulý rok v červnu surově zavraždil prostitutku. Ženu ubil kladivem, protože mu údajně nechtěla vyhovět v sexu. Soud v neveřejném jednání zamítl Zotykovo dovolání, čímž nad ním vyřkl definitivní ortel.

Foto: Aleš Honus, Právo

Bronislav Zotyka tvrdil, že ženu zabít nechtěl

Článek

Nejvyšší soud zatím nezveřejnil důvody, pro které dovolání odmítl. "Usnesení ještě nebylo doručeno účastníkům řízení," uvedl mluvčí soudu Petr Knötig. Ostravan se proti rozhodnutí může bránit jen ústavní stížností. Jeho šance na úspěch jsou však spíše teoretické. 

Výjimečný trest muži vyměřil nejprve Krajský soud v Ostravě, jeho verdikt následně potvrdil Vrchní soud v Olomouci. Zotyka svou vinu popíral a v obou případech se domáhal zproštění obžaloby. Krajskému soudu sdělil, že svou oběť kladivem uhodil údajně jen jednou. Žena se poté při pádu prý udeřila o hranu vany, což způsobilo její smrt. 

Foto: Aleš Honus, Právo

Bronislav Zotyka v soudní síni.

FOTO: Aleš Honus, Právo

Ženatý Zotyka byl častým návštěvníkem erotických salonů a privátů, které nabízely sexuální služby. Prostitutky si zval i k sobě domů a to v době, kdy jeho manželka chodila na noční pracovní směny. Podobně to udělal i v noci z 26. na 27. června loňského roku. Do svého bytu si prostřednictvím inzerátu pozval mladou společnici. Po souloži ji údajně požádal o anální sex, dívka jej však odmítla, což se jí stalo osudným. 

Prostitutku nejméně šestkrát surově udeřil kladivem do hlavy, čímž však ženu neusmrtil. Ta upadla pouze do bezvědomí, z něhož se už bohužel neprobrala. Muž bezvládnému tělu zasadil další tvrdé rány, které byly natolik intenzivní, že dívce prorazily lebku. Svým zraněním na místě podlehla. 

Zotyka zabalil mrtvé tělo do igelitových pytlů a uklidil do sklepa. Poté poslal manželce obvyklou sms, vyvenčil psa, připravil si svačinu a šel do zaměstnání. Zhruba dva dny po brutální vraždě tělo odvezl do lesa. Celý incident by zřejmě vůbec nemusel vyjít najevo, pokud by jej neusvědčily video záznamy z kamerového systému domu, v němž s manželkou žil. Kamery zachytily to, jak žena vchází do budovy a rovněž i situaci, v níž se muž pokoušel těla zbavit. Velice důležitým důkazem byl i nález vražedné zbraně. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám