Hlavní obsah

Zlínský podnikatel Vaškůj bude souzen jako uprchlý

Právo, Petr Marek
Brno

S Čunkovou aférou spojené trestní řízení proti Romanu Vaškůjovi bude vedeno jako proti uprchlému. Zlínský podnikatel spolu s Petrem Šmiřákem čelí obžalobě, že se pokusili ovlivnit Marcelu Urbanovou, korunní svědkyni v již zastavené korupční kauze bývalého šéfa lidovců.

Článek

„Vaškůje se nepodařilo předvést k soudu, ač byl na něj vydán mimo jiné i evropský zatykač. Jednání se vyhýbá a pravděpodobně se také ukrývá zřejmě v zahraničí před nástupem již pravomocného sedmiapůlletého trestu, který mu byl nedávno uložen za daňovou trestnou činnost Krajským soudem v Brně. Podle šetření policie není nyní nikde evidován, ani vázán k nějakému konkrétnímu místu. Zjištěno bylo jen to, že si 7. července v místě svého bydliště vyzvedl na poště korespondenci. Od té doby po něm nejsou žádné stopy,“ vysvětlil ve čtvrtek předseda senátu Okresního soudu (OS) v Přerově Jiří Barbořík, poté co pokračování celé kauzy musel kvůli Vaškůjově nepřítomnosti odročit.

Vaškůj a jeho známý Šmiřák čelí obžalobě z podplácení, nadržování ve stadiu pokusu a křivého obvinění ve stadiu přípravy. Hrozí jim odnětí svobody od tří do osmi let.

Podle obžaloby se oba společně pokusili předloni na konci února přesvědčit Urbanovou, aby svou výpověď změnila. Ta policii řekla, že viděla, jak Jiří Čunek ještě jako starosta Vsetína v roce 2002 převzal úplatek půl miliónu korun od realitní společnosti H Real. Za odvolání svých slov jí údajně nabízeli různé výhody včetně luxusní dovolené. Urbanová o celé situaci však informovala policii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám