Hlavní obsah

Zloději, kteří ukradli 74 miliónů, si vymohli snížení trestu

Novinky, ČTK, Petra Konečná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vrchní soud v Praze ve středu s definitivní platností poslal na deset let do vězení Rudolfa Tesárka a Josefa Blažka, kteří podle obžaloby 17. ledna odcizili 74 miliónů korun z dodávky bezpečnostní agentury Agency of Security Fenix v Hořicích na Jičínsku. Soud odsouzeným snížil 12leté tresty, které dvojici uložil letos v březnu královéhradecký krajský soud.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Odsouzení pachatelé Tesárek (vlevo) a Josef Blažek, kteří z dodávky bezpečnostní služby odcizili 74 miliónů korun, u soudu.

Článek

Vynesený verdikt je již pravomocný. Odsouzení se mohou pouze dovolat k Nejvyššími soudu. Prvoinstanční soud kromě zmíněné dvojice potrestal i řidiče dodávky Milana Horycha, kterému uložil trest odnětí svobody na pět let. Trojice má podle soudů taktéž nahradit vzniklou škodu.  Horych se proti trestu neodvolal.

"Snížení trestů ovlivnil zejména fakt, že za několik měsíců nabude účinnosti novela trestního zákona, která stanovuje pro podobné zločiny horní hranici trestní sazby na deset let namísto současných 12," zdůvodnil rozhodnutí soudu jeho předseda Petr Píša.

"Nebyly zjištěny žádné výraznější polehčující okolnosti, které by umožnily razantnější snížení trestů," uvedl Píša a připomněl, že Tesárek i Blažek již byli v minulosti soudně trestáni.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Milan Horych, v pozadí Rudolf Tesárek

FOTO: Jiří Bednář, Právo

Odsouzené trio miliónovou loupež spáchalo 17. ledna loňského roku. Řidič dodávky Horych zastavil při cestě z Hradce Králové do Liberece u benzínové pumpy. Společně s kolegou opustil vědomě nezamčené vozidlo a umožnil zlodějům, aby z něj mohli odcizit přepravní boxy. Muži celkem ukradli 74 miliónů korun, policii se však podařilo z celkové sumy najít jen pouhé čtyři milióny korun. 

Horych nejprve jakkoukoliv účast na krádeži popíral. Po několika měsících strávených ve vazbě se však k činu doznal a usvědčil zbylé dva pachatele. Zpočátku však uváděl, že jej muži ke spoluúčasti donutili. Tesárek mu měl údajně hrozit likvidací jeho rodiny. 

Blažek a Tesárek před královéhradeckým i odvolacím soudem obžalobu odmítli a tvrdili, že s krádeží nemají nic společného. "Chci říct, že jsem nevinný. Ten čin jsem nespáchal," uvedl ve středu Tesárek. Na své nevině trval i Blažek. "Já jsem v Hořicích, pane soudce, nebyl. Já jsem tam nebyl," řekl.

Soud přihlédl k novému trestnímu zákonu

Advokátka obou mužů Hana Riedlová v závěrečné řeči navrhla, aby soud buď verdikt zrušil a případ vrátil krajskému soudu k novému projednání, nebo její klienty dokonce zprostil obžaloby. Argumentovala tím, že prý bylo porušeno právo na spravedlivý proces a policie zatajila některé důkazy. "Není jediný přímý důkaz, který by svědčil o tom, že se oba obžalovaní na tom místě (v Hořicích) a v danou dobu nacházeli," uvedla.

Odvolací senát doplnil dokazování listinnými důkazy a výslechem několika svědků. Nakonec vyhověl jednomu z návrhů žalobkyně Miluše Redlové, když přihlédl k tomu, že od ledna příštího roku se sníží horní hranice trestní sazby za krádež podobného rozsahu na deset let. "Toto rozhodnutí považujeme za zákonné," uvedla po vynesení verdiktu Redlová.

Obhajoba se podobně jako před prvoinstančním soudem snažila zpochybnit usvědčující výpověď Horycha. Podle Píšy je sice pravda, že Horych změnil svou výpověď, usvědčoval jí ale i sám sebe. "Musel počítat s tím, že pro něho ta věc skončí odsuzujícím rozsudkem," řekl předseda odvolacího senátu. Dodal, že je také "těžko představitelné", že by Horych oba muže křivě obvinil, když byli předtím s Tesárkem přáteli.

Posádka přepadeného vozidla původně policistům řekla, že je neznámý pachatel přepadl u Sedmihorek na Semilsku, když zastavili, aby si jeden ze dvou mužů odskočil na záchod. Mezitím prý na druhého člena posádky zaútočil ozbrojený pachatel, kterému muž peníze vydal. Horych později uvedl, že to vymyslel jeho kolega, který se prý na krádeži nepodílel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám