Hlavní obsah

Vesnice si pomalu zvykají, že za topení koťat hrozí vězení

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli to starostové některých Právem oslovených obcí nepřiznají, na venkově lidé běžně topí koťata, dlouhodobě přivazují psy k boudám či sami porážejí prasata. Přitom takové chování lze považovat za týrání zvířat a přistižení lidé za to mohou dostat desetitisícové pokuty, nebo skončit až na rok ve vězení. Pokud je týrání zvlášť brutální, hrozí jim dokonce až dva roky za mřížemi.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Článek

Upozornilo na to ve své zprávě i Nejvyšší státní zastupitelství, které týrání zvířat považuje za závažný problém. „Lidem vůbec nedochází, že jde o týrání anebo to vědí a je jim to jedno,“ prohlašuje mluvčí Pražského spolku ochránců zvířat Hana Janišová.

Pomoci může jen řezník nebo veterinář

Řešením by byla třeba kastrace koček nebo v případě domácí zabijačky přivolání řezníka. Když už se prý někdo rozhodne kvůli přemnožení koček utratit koťata, doporučuje mluvčí ochránců zvířat jako jediný humánní způsob požádat o zásah veterináře, což majitele zvířete vyjde na zhruba 30 až 50 korun.

„U nás si lidé ty svoje kočičí domácí miláčky, kteří jim mohou utéct, nechají raději vykastrovat, aby pak nemuseli hledat zájemce o koťata,“ tvrdí starosta obce Pičín na Příbramsku Josef Mezera.

Také mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben je přesvědčen, že se situace na venkově  zlepšuje a doby, kdy třeba byli psi přivázáni venku u boudy, jsou dnes prý už jen výjimkou.

Problémy mají prý jen s útěky zvířat

Tutéž zkušenost má prý i místostarosta Čelákovic Luboš Rýdlo. „To už je historicky za námi. My máme naopak problém s volně pobíhajícími psy, které si jejich majitelé nehlídají,“ uvedl.

Ani o topení koťat podle jeho slov v Čelákovicích nic nevědí, ani si prý na tento problém nikdo nestěžoval.

„Myslím si, že už se podobné věci nedělají. Třeba v mém okolí to podle vysokého počtu pobíhajících koček vypadá, že se tam rozhodně koťata netopí,“ dodal s úsměvem.

U domácí porážky zvířat Duben varoval, že ji musí provést poučená osoba. Podle starosty Mezery je to v Pičíně samozřejmost.

„Pičín je vesnice řezníků, takže v tom u nás problém není. Navíc tady už si téměř nikdo prasata nekrmí a raději je koupí už poražená a naporcovaná,“ doplnil.

Soudy jsou pomalé

Janišová si ale vzpomněla na případ, kdy muž doslova umlátil sekyrou prase, které se mu předtím nedařilo asi čtvrt hodiny zabít.

Kritiku si prý zaslouží i soudci, kteří v těch několika málo případech, jež se dostanou až do jednací síně, vynášejí spíše symbolické tresty. V tom Janišovou podpořil i mluvčí veterinární správy Duben.

„Dlouhou dobu říkáme, že soudy v těchto případech konají strašně pomalu a neukládají pořádné sankce,“ dodal.

Od ledna však začne platit nový trestní zákoník, podle kterého bude trestné nejen úmyslné týrání zvířete, ale už i nedbalostní. K soudu tak budou moci jít lidé, kteří se o svá zvířata dostatečně nestarají. Tuto změnu vítají jak ochránci zvířat, tak třeba veterináři.

„Určitě to přinese zlepšení, dává to větší možnost k postihu chovatelů, kteří týrají zvířata třeba jen z nedbalosti či neznalosti,“ myslí si Duben.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám