Hlavní obsah

Muž odsouzený za stamiliónové podvody se vyhýbá vězení

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Krajský soud v Plzni vydal příkaz k dodání do výkonu trestu Vladimíra Svobody, kterého v roce 2004 poslal na šest let do vězení za stamiliónové úvěrové podvody. Svoboda se pobytu za mřížemi vyhýbá. Teď po něm pátrá policie.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Měl povolený odklad nástupu do vězení, který vypršel letos v květnu. Soud proto na něho vydal příkaz k dodání do výkonu trestu,“ potvrdila Právu mluvčí plzeňského krajského soudu Alexandra Vaňková.

Svoboda patřil k šestici lidí, která podvodně vylákala z různých peněžních ústavů přes 230 miliónů korun. Někteří z nich si už trest odpykali a jsou z vězení doma. Nejvíce peněz si podvodníci vypůjčili ze zkrachovalé Kreditní banky v Plzni (KrB), a to bezmála 180 miliónů korun.

Pomáhat jim přitom měl Karel Rohrbacher, který byl v té době ve funkci šéfa plzeňské filiálky KrB. Podle soudu podvodníkům připravoval půdu pro získání vysokých úvěrů. Zároveň věděl, že jejich údaje v žádosti o půjčky nejsou pravdivé. Tyto údaje včetně svého dobrozdání přesto předložil úvěrovému grémiu, které o úvěru rozhodovalo.

Další milióny odsouzení vylákali z bankovního domu Skala a České spořitelny. Uváděli přitom různé důvody - například nákup domů, továrního komplexu, stavební práce a další. Peníze však použili na něco jiného a nevrátili je.

Hlavního organizátorem celé party byl Tomáš Šohaj, kterého policisté zadrželi až letos v dubnu na základě evropského zatykače. Toho čeká ještě osm let za mřížemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám