Hlavní obsah

Vrchní soud potvrdil recidivistovi 14 let za znásilnění nezletilé

Právo, Petr Marek
Olomouc

Na čtrnáct let do věznice se zvýšenou ostrahou poslal ve středu Vrchní soud (VS) v Olomouci jako zvláště nebezpečného recidivistu 44letého Zdeňka Rindoše za znásilnění nezletilé dívky a ohrožování mravní výchovy mládeže. Potvrdil tak verdikt Krajského soudu (KS) v Ostravě z letošního května, proti kterému se pedofil odvolal.

Foto: Petr Marek, Právo

Zdeněk Rindoš u Vrchního soudu v Olomouci.

Článek

Nechutné praktiky Rindoš prováděl od roku 2005 do 26. března 2008 v Moravskoslezském kraji, a to na nezletilé dceři své družky. Činil tak přesto, že za pohlavní zneužívání již byl odsouzen k 13měsíčnímu trestu v roce 2004.

Vesměs v době, kdy jeho partnerka nebyla doma, většinou opilý dívenku přes její odpor a nesouhlas opakovaně svlékal a vykonával na ní soulož, někdy i v přítomnosti dalšího syna své družky. Ten pod pohrůžkou bití musel hlídat matčin příchod. V důsledku tohoto jednání došlo u nezletilé dívky k rozvoji posttraumatické stresové poruchy.

Důkazy jsou spolehlivé, naprosto jednoznačné.
Mluvčí Vrchního soudu Petr Angyalossy

Zároveň Rindoš vystavil všechny tři nezletilé děti své družky nebezpečí ohrožení jejich dalšího vývoje a psychickému a fyzickému utrpení, neboť tito věděli o jeho sexuálním násilí vůči jednomu z nezletilých sourozenců.

U VS se násilník domáhal zrušení rozsudku a vrácení věci KS s tím, že tento přehlédl a podcenil rozpory mezi jednotlivými důkazy. Nesouhlasil ani se závěry znaleckých posudků, podle kterých posttraumatické stresové poruchy dětí měly vzniknout v důsledku jeho jednání. Tvrdil, že příčiny byly již v nestabilním a škodlivém výchovném prostředí, kterému děti byly vystaveny od narození, a to bez jakéhokoliv jeho vlivu.

Vrchní soud však jeho argumenty neakceptoval. "Důkazy jsou spolehlivé, naprosto jednoznačné. Znalci rovněž jasně konstatovali, že posttraumatické poruchy dětí vznikly až v důsledku jednání obžalovaného, a to přesto, že skutečně nevyrůstaly v ideálních podmínkách,“ řekl Právu k rozsudku mluvčí VS Petr Angyalossy.

Reklama

Výběr článků

Načítám