Hlavní obsah

Matoulek neuspěl u Ústavního soudu s žádostí o nový proces kvůli CS Fondům

Hlavní aktér kauzy vytunelovaných CS Fondů Josef Matoulek neuspěl s ústavní stížností, jejímž prostřednictvím se snažil vybojovat obnovu řízení a nový proces. Za podíl na více než miliardovém podvodu soudy Matoulkovi uložily osm let vězení.

Článek

Matoulek argumentoval doplněným výslechem ženy, která prý svědčila v jeho prospěch. U Městského soudu v Praze ani tamějšího Vrchního soudu s obnovou řízení neuspěl, nevyhověli mu ani ústavní soudci, kteří stížnost bez veřejného jednání odmítli jako zjevně neopodstatněnou.

Svědkyně, na jejíž výpověď Matoulek odkazoval, tvrdila, že jej nezná a neví o tom, že by se na činnosti kolem CS Fondů podílel. Z jejích tvrzení podle Matoulkovy obhajoby vyplývalo, že vinu nesou jiní lidé. Podle ústavních soudců to ale není důvod k obnově řízení.

"Skutečnost, že se na trestné činnosti stěžovatele podílely i dosud neztotožněné osoby, sama o sobě neznamená, že skutková zjištění, učiněná v původním řízení ohledně stěžovatele samotného, jsou chybná," stojí v usnesení senátu se zpravodajem Janem Musilem.

Osmiletý trest pro Matoulka letos v lednu definitivně potvrdil odmítnutím stížnosti Ústavní soud. Spolu s ním soudy potrestaly i další tři muže. Vladislav Naď dostal pět let, Tomáš Roith a Václav Vojtíšek čtyři roky vězení.

Odsouzení se podle obžaloby za účasti dalších lidí podíleli v březnu 1997 na pochybném převodu majetku CS Fondů v hodnotě přes 1,23 miliardy korun na účet makléřské firmy Umana u Plzeňské banky. Za tuto transakci pak fondy získaly téměř bezcenné akcie podniku Drůbež Příšovice. CS Fondy, které počátkem roku 1997 ovládala prostřednictvím správcovské firmy CS Fond finanční skupina Motoinvest, tak přišly o 1,23 miliardy korun přišly. Peníze skončily na účtech v zámoří.

Nejvýznamnější podíl na podvodu měl podle odvolacího soudu Matoulek. Byl spolu s Naděm jednatelem obchodníka s cennými papíry - společnosti Umana.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám