Hlavní obsah

Někdo poškodil signalizaci u pěti železničních přejezdů, policie to šetří jako sabotáž

Právo, ČTK, Pavel Karban
Třinec

Sabotáž na železniční trati mezi Třincem a Jablunkovem na Frýdecko-Místecku vyšetřuje frýdecko-místeční policisté. Někdo během pondělního večera úmyslně poškodil zabezpečovací zařízení na pěti přejezdech. Na nezajištěných přejezdech naštěstí nedošlo podle mluvčího policie Ivan Žuroveck žádné nehodě.

Článek

„Tři jsou přímo v Třinci, dva ve Vendryni,“ upřesnila. Pět minut před tři čtvrtě na deset večer nahlásil výpravčí závadu na přejezdu. „Na panelu se mu rozsvítilo, že je druhá traťová kolej zkratována. Výpravčí vše oznámil nehodové pohotovosti,“ popsala mluvčí Správy železniční dopravní cesty Anna Kodysová.

Svítila jen červená

Podle pracovníků nehodové pohotovosti někdo v blízkosti přejezdu propojil kolej a na přejezdech v tu chvíli začala svítit červená. „A to i když nejel vlak,“ dodala s tím, že ihned po zjištění závady vyloučil výpravčí kolej z provozu.

Kodysová odmítla tvrzení, že by na přejezdech svítilo bílé světlo a auta by projížděla před přijíždějícím vlakem. „Nikdo přejezdy nepřeprogramoval. Došlo k narušení kolejových obvodů. Tam kde byly závory tak spadly, kde je pouze signalizační zařízení, tak svítila červená,“ zopakovala mluvčí.

Drážní inspekce to nebere jako mimořádnou událost

Technici závadu odstranili před 23. hodinou a kolej byly hned zprovozněna. Kodysová potvrdila, že Správa železniční dopravní cesty se s obdobným případem často nesetkává.

„Mnohem častěji a opakovaně dochází ke krádežím kabelů,“ poukázala a dodala, že případ v Třinci už šetří policie. O případu ví i Drážní inspekce.

„Někdo zřejmě zkratoval koleje, čímž se signalizace uvedla trvale do činnosti. Vše do pořádku dal zaměstnanec Českých drah,“ sdělil mluvčí Drážní inspekce Zdeněk Neusar s tím, že pokud se vše stalo, jak popsal, nejednalo se ve smyslu zákona o drahách o mimořádnou událost. „Signalizace fungovala standardně.“

Policie šetří obecné ohrožení

Případem se nyní zabývají policisté. Zjistili, že neznámý pachatel propojil v jednom místě vodiče tak, že najednou vyřadil hned pět železničních přejezdů. "Podezříváme jej z obecného ohrožení. Pokud se dostane před soud, ve vězení může strávit až osm let," řekl mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám