Hlavní obsah

V areálu Senátu jsou údajně týráni pávi, tvrdí ochránci zvířat

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přímo v areálu Senátu údajně dochází k týrání zvířat. Tvrdí to zástupci Pražského spolku na ochranu zvířat. Podle nich pávi, vodní slepice a kachny z Valdštejnské zahrady nemají dostatek místa a dostávají málo krmení.

Článek

„Pávice si navzájem uklovávají své mladé. Mláďata vodních slípek se topí, protože se kvůli příliš vysokým břehům nedostanou na ostrůvek,“ popsala v pondělí Právu mluvčí spolku Hana Janišová.

Sobotka ochráncům zatím neodpověděl

Janišová prý na problém upozornila před měsícem v dopise adresovaném předsedovi Senátu Přemyslu Sobotkovi. Dosud ale nedostala žádnou odpověď. Ochránci zvířat se proto chystají obrátit na Státní veterinární správu.

„Považuji to za týrání zvířat z neznalosti a nedostatku dobré vůle. Konzultovali jsme celou situaci i s odbornicí z Veterinární a farmaceutické univerzity Brno, která má na stav zvířat v centru metropole stejný názor. Problém je v tom, že se organizaci nedá dokázat páchání trestného činu,“ řekla Janišová.

Podle současných zákonů nelze hnát k trestní odpovědnosti instituci, v tomto případě Senát, ale pouze osoby, které se o areál starají.

Samotný Senát by podle mluvčí mohl dostat maximálně pokutu ve správním řízení, a to řádově v hodnotě pohybující se od několika statisíců až do dvou miliónů korun.

Mluvčí Senátu Petr Kostka označil slova ochránců zvířat za pomluvu. „Nevím, jak někdo může říct, že jsou pávi krmeni málo. Považuji to za absurdní. Jsou pod dohledem odborníka a velmi tvrdě kritiku odmítám,“ uvedl Kostka. Podle něj na ptáky ve Valdštejnské zahradě dohlíží veterinář z pražské ZOO.

„Ten určuje jejich krmný režim i celkové množství pávů, které zahrada pojme. Zvířatům se daří dobře a rychle se množí. Vodní slepice k nám dokonce doputovaly samy, proto přímo nepodléhají naší péči. I přesto se jim ale dobře,“ oponoval ochráncům zvířat Kostka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám