Hlavní obsah

Za vraždu prostitutky soud Bulharovi uložil trest 15 let vězení

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Za vraždu prostitutky v Dubí na Teplicku z prosince roku 1996 ústecký soud krajský poslal jedenačtyřicetiletého Bulhara Emila Dosseva na 15 let do vězení. Dossev, který byl členem gangu bulharských kuplířů vedených Cvetomirem Belčevem, se šest let skrýval skrýval.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Vrah se do roku 2007 skrýval v Bulharsku.

Článek

Dossev byl totiž již odsouzen v nepřítomnosti v roce 2000 k patnáctiletému pobytu za mřížemi. Interpol ho vypátral a zadržel v rodném Bulharsku až v lednu 2007. Tamní úřady ho po zdlouhavém vyjednávání vydaly do Česka.

Dossev si vymohl obnovené řízení

Dossev tehdy využil svého práva, a požádal krajský soud, aby předešlý patnáctiletý trest zrušil a nařídil nové líčení. Proti rozsudku chomutovského soudu z listopadu 1998, který mu za kuplířství vyměřil devítiletý trest vězení, neměl tehdy námitky, a tak si nyní odpykává trest ve věznici ve Valdicích.

V úvodu obnoveného procesu v srpnu 2007 vypovídal obžalovaný Dossev téměř dvě hodiny. Ve své zpovědi připomněl okolnosti, za jakých přišel do Česka a jeho úlohu v organizaci. Gang řídil Cvetomir Belčev, kterého označil za krutého vůdce gangu. Záda mu prý kryli i místní policisté a regionální politici.

„Neměl jsem žádné slovo. Jen jsem ze strachu o vlastní život plnil jeho příkazy. Nikdy jsem ale děvčata netrestal, nikdy jsem nikoho nezabil,“ prohlásil tehdy rezolutně a z vraždy obvinil Krasimira Kurteva, který to podle něho udělal s Belčevovým vědomím.

Policie mu proázala vraždu i týrání žen

Soud však i napodruhé uznal Dosseva vinným. V prosinci 1996 měl policejními pouty připoutat ve sklepě domu v Dubí k ústřednímu topení jednadvacetiletou ženu, poté jí ubil k smrti. Následně tělo zabalil do prostěradla, vhodil do výkopu na zahradě, polil hořlavinou a zapálil. Soudkyně uvedla, že žena zemřela na šok, měla prý mnohočetné zlomeniny. Dossev ji mlátil údajně proto, že se chystala z nevěstince utéci.

Dossev byl podle svědků pravou rukou šéfa gangu, který nutil ženy k prostituci. Dossev se staral o to, aby ženy poslouchaly. Dívky, které odmítaly jeho příkazy, nelítostně týral a bil. Některé mají na těle památku v podobě spálené kůže žehličkou. Jeho tvrdých praktik se údajně obávali i ostatní členové bandy.

Proti gangu kuplířů působícím v Dubí a na Chomutovsku zasáhli policisté v květnu 1997. Dossevovi, Belčevovi i dalším lidem se tehdy podařilo uprchnout. Belčev byl nakonec zatčen v Polsku a za kuplířství dostal desetiletý trest. Z vězení byl již propuštěn, během líčení přijel do Ústí proti Dossevovi svědčit. Tvrdil zde, že místo Dossevova pobytu oznámil policistům on.

Reklama

Výběr článků

Načítám