Hlavní obsah

Hasiči zahájili s Inchebou správní řízení kvůli požáru Průmyslového paláce

– Praha

Hasiči zahájili správní řízení se společností Incheba, která má v pronájmu pražské Výstaviště, kde požár loni na podzim zcela zničil levé křídlo Průmyslového paláce. Formálně správní řízení s Inchebou zahájil Hasičský záchranný sbor hlavního města Prahy.

Článek

"Bylo zahájeno správní řízení ve věci porušení povinností vyplývajících z předpisů o požární ochraně," řekla mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová.

Správní řízení zahájili hasiči s Inchebou podle Adamcové proto, že společnost jako provozovatel paláce nezajistila školení vedoucího zaměstnance o požární prevenci ani školení pořadatelské služby pro mezinárodní dentální veletrh Pragodent 2008, která se v době požáru v paláci konala.

Podle hasičů Incheba také nezajistila odbornou přípravu zaměstnanců požární hlídky pro tuto akci a v době jejího konání nezajistila dodržování podmínek požární bezpečnosti.

Podle dřívějších informací hasičů vznikl požár souhrou několika faktorů a způsobil ho elektrický vařič. Pojišťovny vyčíslily škody na paláci na 181 miliónů korun.

Magistrát se snažil s Inchebou uzavřít dodatek smlouvy, který by zajistil dostavbu zničeného křídla, ale po sporech se metropole nakonec rozhodla, že zahájí přípravu obnovy památky sama a nechá zpracovat projektovou dokumentaci. Celkové náklady na obnovu paláce odhaduje na 1,5 miliardy korun.

Mluvčí pojišťovny Uniqa Eva Svobodová koncem července sdělila, že pojistka za vyhořelý palác byla uložena do soudní úschovy. Hlavní město jako vlastník a Incheba se totiž nemohou shodnout na tom, komu má být pojistka vyplacena. O tom, komu pojistka patří, tak bude muset rozhodnout soud.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám