Hlavní obsah

Soud odmítl dovolání členů Berdychova gangu včetně jejich vůdce

Brno
Aktualizováno

Nejvyšší soud v Brně odmítl dovolání Davida Berdycha a tří dalších členů takzvaného Berdychova gangu. Ti byli v roce 2007 odsouzeni za únos a smrt zlatníka a loupežná přepadení. Potvrdil to v pátek bez dalších podrobností mluvčí soudu Petr Knötig.

Článek

"Další podrobnosti a důvody rozhodnutí zatím nebude Nejvyšší soud sdělovat, protože rozhodnutí zatím nebylo doručeno účastníkům řízení," řekl Knötig.

Berdych dostal v této části procesu trest devět let a devět dní. Už dříve mu jiný soud vyměřil za vydírání a přechovávání padělaných peněz sedm let vězení. Prokop, další vůdčí postava gangu, si má odpykat 13,5 roku vězení, Puchar a Kopta 12,5 roku. Spolu s nimi podal dovolání ještě Martin Sýkora, jenž dostal osmiletý trest. Jeho dovolání NS nedávno zamítl v samostatném řízení.

V této části kauzy jde o loupeže z druhé poloviny 90. let, gang si tehdy údajně přišel trestnou činností na víc než 25 miliónů korun. Hlavní aktéři se poznali v Discolandu Sylvie podnikatele Ivana Jonáka, kde pracovali vesměs jako ochranka. Kolem roku 2000 začal gang podle žalobců spolupracovat při páchání zločinů s policií.

Nejzávažnějším zločinem projednávaným v této části procesu byl případ z listopadu 1996, který skončil smrtí zlatníka, od nějž chtěli zločinci peníze. Gang muže přepadl v jeho garáži a spoutaného jej unesl. Obžalovaní tvrdili, že najednou v autě přestal dýchat a hýbat se. Podle lékařů však zlatník utrpěl zlomeniny lebky, krční a hrudní páteře, hrudní kosti, žeber a trhlinu levé plíce. Podle některých informací pachatelé ve snaze vymoci z oběti peníze dali muži na hrudník prkno, na které najížděli autem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám