Hlavní obsah

Lékař, který léčil neexistující rakovinu a inkasoval peníze, stanul před soudem

Novinky, Petra Konečná
Praha

Obvodní soud v Praze ve čtvrtek odročil případ lékaře Zbyňka Veselského, který měl údajně třem pacientům lhát o jejich zdravotním stavu a pod příslibem léčby z nich celkem vylákat 330 tisíc korun. Lékař se v minulosti k soudu dvakrát nedostavil, prý mu to nedovoloval jeho psychický stav. U čtvrtečního jednání však již před soudem plně vypovídal.

Článek

Za trestný čin podvodu mu v případě usvědčení hrozí až tři roky vězení a případně i peněžitý trest. 

Policisté trestní stíhání zahájili letos v únoru poté, co na něj v září v roce 2007 podal trestní oznámení jeho bývalý pacient. Toho Veselský od září 2005 do roku 2007 léčil s údajným podezřením na rakovinu močového měchýře.

Nabídl mu nadstandardní léčbu v podobě několika injekcí, za které nemocný zaplatil 30 tisíc korun. Muž však poté zjistil, že rakovinu nikdy neměl. Podal proto na svého lékaře trestní oznámení, ke kterému se po odvysílání televizní reportáže přidali další dva poškození. 

Foto: ČTK

Lékař Zbyněk Veselský za falešnou léčbu od svých pacientů inkasoval 330 tisíc korun.

Mezi třemi okradenými je kromě prvního pacienta mimo jiné i muž, který Veselskému za údajné vyléčení jeho problémů s erekcí předal 150 tisíc korun. Stejnou částku poskytl taktéž partner třetí pacientky, která se obrátila na lékaře poté, co její předchozí léčby v jiných zařízeních skončily neúspěchem. Obžalovaný měl ženě slíbit vyšetření v nemocnici v Hradci Králové. Ta ale údajně nebyla hrazena pojišťovnou a proto si od ní vyžádal příslušnou částku. 

"Obžalovaný mi nabídl extra léčbu v nemocnici v Hradci Králové. Tam mi však pouze vzali krev a moč a udělali mi EKG. Následně mi řekl, že se podezření na mou nemoc nepotvrdila a už se neozval. Pokoušeli jsme se ho s přítelem kontaktovat, ale on nám nikdy nebral telefony," sdělila poškozená žena u soudu. 

Pacient bere steroidy a trpí paraniou, hájil se obžalovaný

Veselský u soudu všechna obvinění popíral. Hájil se především lékařskými zprávami a oficiálními stanovisky význačných světoznámých kapacit ze svého oborou. 

"Nikdy jsem nikomu žádnou nadstandardní léčbu neposkytl. Od nikoho jsem žádné peníze nevzal," uváděl obžalovaný. U soudu především poukazoval na fakt, že jeho pacient, který vrcholově provozuje kulturistiku, je agresivní člověk trpící paranoidními představami o svém okolí. Tento stav podle něj způsobují zakázané látky, jež muž během své sportovní kariéry dlouhodobě užívá. 

Poškozený muž toto obvinění popírá. "V minulosti jsem steroidy bral, to je pravda, ale v současnosti bych si to nedovolil," uvedl poškozený. Své tvrzení rovněž doložil potvrzením s výsledky z dopingových testů. Popřel taktéž tvrzení, na základě kterých měl provozovat nevěstinec. "Nikdy jsem nevlastnil podobné objekty, svému lékaři, kterému jsem velice věřil, jsem však přes svého přítele zprostředkoval menší povyražení," řekl bývalý pacient.

Případem se již zabývala i Česká lékařská komora. Lekař dostal pokutu 12 tisíc korun. Pokud by byl urolog odsouzen, může být z komory vyloučen. 

Veselský nestanul u soudu za lékařské pochybení poprvé. V roce 2000 se například podílel na vyoperování nesprávné ledviny pacienta. Soudy mu pak za ublížení na zdraví uložily osmiměsíční podmíněný trest. Pacient, kterému lékaři odebrali jedinou zdravou ledvinu, v polovině roku 2004 zemřel. Na podzim 2003 zase urolog vykázal falešnou operaci. Přišel kvůli tomu o místo v královéhradecké fakultní nemocnici, kde do té doby působil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám