Hlavní obsah

Nelegální zbraně policistům odevzdalo šest tisíc lidí

Praha

Po skončení takzvané zbraňové amnestie policie sečetla odevzdané nelegálně držené zbraně a dopracovala se k počtu 7 897 kusů. Amnestie skončila 31. červencem a trvala půl roku. Na středeční tiskové konferenci doplnil ředitel služby pro zbraně a bezpečnostní materiál policejního prezidia Milan Komárek, že se nelegálně držených zbraní zbavilo přes šest tisíc osob.

Článek

Policie stále ještě prověřuje 49 zbraní. Se žádnou z prověřených nebyl spáchán trestný čin, ale například byly jejich majiteli odcizeny.

Letošní amnestie předčila očekávání policistů. "Vysvětlujeme si to rostoucí důvěrou v institut amnestie a také v policii," řekl Komárek. "Nedělá nám radost, kolik zbraní je mezi lidmi," dodal.

Podle něj policisté za rok přijdou na stovky nelegálních zbraní. Letos jich zatím zabavili 215, loni 446 a předloni 451. Za držení zbraně bez povolení hrozí jejímu majiteli až pětiletý trest. "Účelem amnestie je dostat pod kontrolu maximální počet nelegálních zbraní," doplnil Komárek.

Zbraňová amnestie byla také vyhlášena v letech 1996 a 2003. Poprvé lidé donesli k expertize 3704 nelegálních zbraní a podruhé 4192.

Policistům nosili lidé převážně zbraně z kategorie C, což jsou například opakovací nebo samonabíjecí dlouhé zbraně a plynové zbraně. Odevzdali jich 3700. Výjimkou nebyly ani zakázané vojenské zbraně. Těch bylo odevzdáno 580.

Lidé mohou požádat o zbrojní průkaz

Policie vystaví na odevzdanou zbraň potvrzení o převzetí do úschovy. Ověří si, zda zbraň nemá svého vlastníka, a vyhlásí pátrání po původu odevzdané zbraně. Zároveň ji předá ke kriminalistické expertize, aby vyloučila podezření, že s touto zbraní někdo spáchal trestný čin nebo přestupek.

Jsou-li výsledky šetření negativní, považuje policie člověka, který zbraň odevzdal, za jejího vlastníka. Ten může do dvou měsíců ode dne jejího odevzdání do úschovy požádat o vydání příslušných dokladů opravňujících k držení zbraně.

V Česku se v posledních letech pohybuje počet držitelů zbrojních průkazů okolo 310 tisíc, počty legálně držených zbraní vystoupily k 670 tisícům.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám