Hlavní obsah

Policisté dopadli žháře z České Skalice

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká Skalice

Obyvatelé České Skalice si mohou oddechnout. Po zhruba dvou měsících, kdy se nad jejich majetkem vznášela hrozba úmyslně zakládaných požárů, policisté zadrželi podezřelého muže. Ten se v těchto dnech přiznal k založení pěti ohňů. Uvedla to mluvčí náchodské policie Eva Prachařová.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Požáry nejprve policisté prověřovali jednotlivě. Později ovšem začaly případy vykazovat společné znaky a bylo jasné, že v České Skalici řádí žhář,“ uvedla Prachařová. Na jeho dopadení spolupracovali policisté i s občany města, bylo také přijato několik preventivních opatření, jež měly zamezit pachateli v zakládání dalších požárů.

"Žháře se sice přímo při činu polapit nezdařilo, nicméně se policistům podařilo jej vytlačit z centra města, a tím zabránit ještě větším škodám. Přesto však stihl zničit majetek za nejméně osm set tisíc korun. Asi jen shodou okolností a díky náhodě nebyl při požárech nikdo zraněn nebo dokonce usmrcen,“ doplnila mluvčí.

Poprvé hořela ráno v pátek 12. června kůlna v českoskalické Tyršově ulici, o den později následoval požár dřevěné kůlny u rodinného domu v ulici T. G. Masaryka. V polovině června následovaly dva požáry během jediné noci, a to když za obchodním domem hořelo užitkové vozidlo Mercedes a o kus dál dřevěná kůlna s uskladněným dřevem. Posledním kouskem žháře bylo o den později zapálení jedné z garážových kójí u vlakového nádraží.

Okamžitě po doznání sdělili policisté zadrženému obvinění ze spáchání trestného činu poškozování cizí věci a z trestného činu porušování domovní svobody, kdy nejméně v jednom případě překonal překážku zabraňující vstupu do soukromého objektu. Nyní muži hrozí za spáchané skutky trest odnětí svobody ve výši šesti měsíců až tři léta.

Reklama

Výběr článků

Načítám