Hlavní obsah

Za smrt při sportovním kursu dostal učitel podmínku

Právo, Aleš Honus
Havířov

Jeden rok vězení s podmíněným odkladem na 2,5 roku vyměřila samosoudkyně 52letému učiteli Janu Rychlému, kterému se loni v červnu při sportovním kursu na přehradě Těrlicko na Karvinsku utopil 21letý student. Rozsudek zatím není pravomocný, učitel i státní zástupce si nechali lhůtu pro odvolání.

Foto: Ronald Wittek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Učitel Vyšší odborné školy živnostenské v Přerově, který byl vedoucím kursu, navíc dostal zákaz výuky tělesné výchovy na všech školách, a to v maximální délce deseti let. Tragédie se stala loni 5. června během závodu, který byl kombinací běhu, plavání a jízdy na kole. Pro studenty školy byla přitom účast na závodech podmínkou udělení zápočtu.

Oproti klasickému triatlonu přitom závod začínal během, následovaným plaváním na 100 metrů. Uprostřed plavecké trati se začal topit jednadvacetiletý student, který zůstal za svými spolužáky pozadu. Nikdo z dalších studentů ani učitelů si ho ale nevšiml, z vody ho po několika minutách vytáhli až náhodní svědci, kteří neměli se závodem nic společného. Přivolaní lékaři už mladému muži nedokázali pomoci.

Špatně sestavený závod

Podle verdiktu soudu byl závod zcela nevhodně sestaven, protože studenti do vody vbíhali uřícení po běhu v délce 500 metrů. „Učitel zvolil z fyziologického hlediska nevhodnou skladbu závodu, nadto za klimatických podmínek s teplotou vzduchu kolem 29 stupňů,“ uvedla soudkyně při vyhlašování rozsudku.

Hlavní pochybení učitele ale spočívá v tom, že studenti museli přeplavat zátoku, kde je hloubka devíti metrů, aniž by na ně kdokoliv dohlížel. „I když mu v tom nebránily sebemenší překážky, neučinil žádná opatření vedoucí k zajištění bezpečnosti účastníků závodu,“ dodala soudkyně.

Učitel se od počátku hájil tím, že nijak nepochybil. Dokonce prohlásil, že za studenty nebyl odpovědný, protože už jsou to dospělí lidé. V závěru hlavního líčení ale své pochybení se slzami v očích přiznal. „Byla to chyba, nemělo se to stát,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám