Hlavní obsah

Muž přiznal podíl na ukradení 50 miliónů z magistrátu

Novinky, ČTK, Petra Konečná
Praha

Viktor Jakoubek, jeden z osmi obžalovaných v kauze odcizení 50 miliónů korun z pražského magistrátu, se v úterý u soudu přiznal ke své účasti na krádeži. Jakoubek je od svého zadržení ve vazbě. Před policií odmítl vypovídat. U soudu předložil písemnou výpověď, jelikož mu jeho zdravotní stav údajně nedovoluje plynule a srozumitelně mluvit.

Foto: ČTK

Viktor Jakoubek přiznal podíl na 50 miliónovém podvodu.

Článek

"Doznávám, že jsem se toho účastnil, nikoliv jako organizátor a ne ze své vůle," četla soudkyně Městského soudu v Praze Milena Němcová, protože obžalovanému údajně mluvení činilo problémy. Je pý vážně nemocný a měl by se v budoucnu podrobit kardiologické operaci.

Jakoubek není jediným, kdo v kauze figuruje. Spolu s ním je obžalováno dalších sedm osob. Mimo jiné i jeho dlouholetý známý Jiří Lorenc, zaměstnanec magistrátu. 

"Nedopustil jsem se žádného takového jednání, jak mi vyčítá obžaloba," hájil se u soudu Lorenc. Také on a další obžalovaný Artem Kuklinsky byli ve vazbě. Kuklinsky však nyní pobývá ve vězení za jiný trestný čin. 

Vladislav Toman, Stanislav Srba a Jiří Bursa jsou stíháni na svobodě. Poslední dva Nikolai Makhnitskyy a jeho bratr Serhiy jsou stíháni jako uprchlí. 

Stačilo přepsat číslo účtu na faktuře

Podle spisu měli obžalovaní na faktuře pozměnit číslo účtu. Častka za stavební práce poté nebyla připsána stavební společnosti Skanska, nýbrž společnosti Garok. Odtud peníze putovaly na jiné účty. 

Pachatelé se měli dopustit podvodu, a to jako organizovaná skupina. V případě usvědčení jim za tento trestný čin hrozí odnětí svobody až na 12 let. Kuklinsky byl obžalován rovněž z padělání veřejné listiny. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám