Hlavní obsah

Případ zavražděného Čecha v Bulharsku se v ČR zatím řešit nebude

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) minulý týden odmítlo žádost Bulharska, aby převzalo případ vraždy českého podnikatele Libora Mirovského (38). Podle obvinění bulharských policistů ho měl loni v říjnu zastřelit poblíž metropole Sofie další český občan Nikola Molčan, který má bulharské kořeny.

Článek

„Po důkladném prostudování předloženého spisu bylo zjištěno, že nejsou dány důvody pro převzetí této trestní věci do České republiky podle mezinárodních smluv, kterými je ČR vázána,“ sdělila Právu mluvčí NSZ Renata Malinová.

Podle zákona přitom právě jen žalobci z Nejvyššího státního zastupitelství mohou převzít vyšetřování trestní věci, která se odehrála v zahraničí.

Malinová k tomu doplnila, že kauzu tedy definitivně musejí vyšetřit Bulhaři. A to i přesto, že domnělý vrah i oběť jsou čeští občané, že důkazy o tom, že za vraždou může stát Molčan, získali pro bulharské kolegy čeští policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a o předání případu do ČR se ještě v březnu zasazoval český ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Molčan měl páchat zločiny i v ČR

A to ještě podle zdrojů Práva mají čeští policisté Molčana v hledáčku kvůli jiným dvěma nevyřešeným vraždám v ČR. Jeden je z roku 1998, kdy zemřel násilnou smrtí jeho bulharský kamarád a obchodní partner a Molčan byl z této vraždy dokonce obviněn. Nakonec však pro nedostatek důkazů bylo jeho stíhání zastaveno.

Druhé podezření se týká přímo Molčanova otce, kterého kdosi v roce 2001 zastřelil a jeho ostatky našli až o tři roky později. Tam ale policisté zatím nikoho neobvinili.

ÚOOZ nechtěl rozhodnutí NSZ komentovat. Jeho detektivové však zjistili, že v době, kdy už byl Mirovský více než týden po smrti, kdosi používá jeho mobil v Praze.

Nakonec se dostali k muži, který údajně z popudu samotného Molčana telefon mrtvého použil v české metropoli, aby to vypadalo, že Mirovský stále žije a vrátil se do ČR.

Podle obvinění ho Molčan, jeho někdejší nejlepší kamarád a obchodní partner, vylákal loni 17. října do hor poblíž Sofie. Tam Mirovský utržil pět střelných ran do zad a na místě zemřel. Jeho tělo našli náhodou až o 12 dnů později.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám