Hlavní obsah

Německého turistu poslal soud na osm měsíců do vězení za řízení v opilosti

Právo, Karel Otcovský
Teplice

Za řízení v opilosti bez řidičského oprávnění a za maření výkonu soudního rozhodnutí poslal včera teplický soud na osm měsíců do vězení německého občana Mathiase Raaba. Čtyřicetiletý instalatér ze Saska se proti rozsudku ve zkráceném řízení neodvolal, a tak putoval ze soudní síně rovnou za mříže.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Spoutaného Mathiase Raaba přivedla k soudu policejní eskorta.

Článek

Německý turista si v úterý 21. července, jako již několikrát v minulosti, vyjel užít na sever Čech. V teplické restauraci vypil nejméně pět piv a bez výčitek svědomí usedl za volant. Když v Dubí zastavil na zakázaném místě, městští strážnici mu chtěli za přestupek vyčinit. „Přijížděli jsme k němu služebním vozem, najednou však vystartoval, objel nás a ujížděl asi devadesátikilometrovou rychlostí směrem na Novosedlice,“ vypověděl před soudem svědek.

Raab však ve stresu odbočil do slepé ulice, odkud pro něj nebylo úniku. Při následné kontrole nepředložil řidičský průkaz s tím, že mu byl odcizen. Dechová zkouška odhalila 2,22 promile alkoholu. Strážníci proto přivolali hlídku Policie ČR, která opilého řidiče umístila do cely předběžného zadržení.

Němec už dostal jednou podmínku

Druhý den vyšlo najevo, že Raab byl v roce 2007 za řízení pod vlivem alkoholu odsouzen v Teplicích k podmíněnému trestu. Zároveň mu byl tehdy uložen trest zákazu řízení, který stále platí. Ze spisů německých justičních orgánů a policie, které si soud vyžádal, navíc vyplynulo, že kvůli řízení v opilosti mu loni soud v německém Dippoldiswalde odebral řidičský průkaz.

Obžalovaný se podle Čapka opakovaně dopustil stejného trestného činu a navíc nerespektoval rozhodnutí soudu o zákazu řízení. „Vzhledem k recidivě nepřipadal v úvahu jiný než nepodmíněný trest, řekl Právu soudce, jenž kromě trestu odnětí svobody ve věznici s dozorem uložil Raabovi zákaz řízení motorových vozidel na čtyři roky a na stejnou dobu mu zapověděl vstup na území České republiky.

Poměrně tvrdý rozsudek je zároveň jakýmsi varováním všem cizincům, že si za hranicemi nemohou dělat, co se jim zlíbí. „Pokud na územní České republiky páchají trestnou činnost, musejí počítat s tím, že budou podle našich zákonů potrestáni,“ konstatoval Čapek.

Reklama

Výběr článků

Načítám