Hlavní obsah

Barková obviňuje Bušinu, že ji podvodně obral o majetek

Právo, Radim Vaculík

Filipu Bušinovi (33), někdejšímu blízkému spolupracovníkovi hejtmana Davida Ratha (ČSSD), dnes stíhanému za třísetmiliónový daňový únik, hrozí další obvinění. Jde o možný podvod, jehož obětí se měla stát už před čtyřmi lety jeho někdejší blízká známá a přítelkyně rodiny expremiéra Stanislava Grosse (ČSSD) Libuše Barková a její obchodní společník Manfréd Švestka.

Článek

Policie se případem zabývá na základě Švestkova trestního oznámení už od loňského února. Spor se týká akcií realitní společnosti Zentra, která vlastnila nemovitosti na pražském Proseku za 15 miliónů. Kromě policie ho už půldruhého roku řeší i obchodní soud.

Barková Bušinu viní z toho, že se vetřel do její přízně, zneužil její důvěru, aby jí pak za zády sebral celou firmu, kterou původně stoprocentně vlastnila, a nakonec i její lukrativní nemovitosti na Proseku.

Bušina údajně dostal bezplatně akcie

„Mohu pouze potvrdit, že ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu podvodu, ale vše je stále ve stadiu prověřování. Nikdo dosud nebyl obviněn,“ řekla Právu mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Barková podle svých slov udělala chybu, když v roce 2005 jako stoprocentní vlastník bezplatně převedla polovinu akcií Zentry na Bušinu. Prý jí byl doporučen jako ekonomický expert.

Za to měl podle jejích představ sehnat peníze a dostavět nemovitosti na pražském Proseku, které patřily firmě.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Bývalý investiční náměstek středočeských krajských nemocnic Filip Bušina na snímku z doby, kdy reprezentoval Česko v boxu.

„Nejenže nic nedělal, ale dával mi k vyúčtování předražené faktury, některé práce byly předražené až o třetinu. Bylo mi jasné, že tudy cesta nevede, proto jsem zbylou polovinu akcií prodala panu Švestkovi s tím, že se postará o dohodu s Bušinou, třeba i za cenu toho, že si původní akcie koupíme zpět za úplatu, což Bušina podmiňoval,“ popisovala Právu své zkušenosti s Bušinou Barková.

Jak zjistilo Právo, policie prověřuje informace, že Bušina se měl místo toho prohlásit jediným akcionářem Zentry a předložit všech deset kusů akcií této firmy, přestože pět z nich mělo patřit Švestkovi.

Likvidátorem jeho advokát

Podle Barkové následně Bušina svolal bez jejího i Švestkova vědomí valnou hromadu Zentry, na níž prý nejen odvolal členy představenstva společnosti, ale dokonce schválil zrušení celé této firmy.

Nemovitosti z Proseku údajně nechal přepsat na firmu Rotondor, s. r. o., která je podle Barkové spojena s jeho dlouholetým obchodním partnerem.

Do funkce likvidátora Zentry pak podle obchodního rejstříku nasadil svého kamaráda z dětství, advokáta Roberta Vladyku. Ten jej v současnosti zastupuje jako obhájce v kauze stamiliónových daňových úniků. Vladyka včera nebral telefon. Právu se nepodařilo spojit ani s Bušinou.

Bušinův obhájce u soudu tvrdil, že jeho klient je stoprocentním vlastníkem Zentry a Švestka mohl získat akcie neoprávněně.

„V tom jednání pana Bušiny jednoznačně spatřuji podvod. On má zvláštní metody. Například v době, kdy jsem byla v jiné kauze uvalena do vazby a nemohla se bránit, tak žádal mého advokáta, aby mu dal plnou moc na prodej veškerého mého majetku,“ podotkla Barková, která sama dostala před časem dvouletou podmínku za pojistný podvod.

Barková: chtěl můj majetek

Bušina se prý Barkové snažil zavařit ještě před převzetím Zentry. Šest miliónů korun, za které Barková později zmíněné nemovitosti na Proseku nakoupila, totiž podle ní zcela nestandardně a okatě vyzvedl z účtu jedné z firem patřící Barkové a v bance je pak vložil na účet další společnosti v majetku Barkové.

Podle Barkové pak Bušina údajně hlásil, že šlo o jeho peníze. Protože podivné transakce nad půl miliónu korun musí banka hlásit, začala se z jejího podnětu věcí zabývat protikorupční policie s podezřením na praní špinavých peněz. Případ policie nakonec odložila s tím, že nešlo o trestný čin.

„Chtěl prostě policii nalákat na sebe, aby jí pak musel vysvětlovat, že ty peníze přivezl odněkud z Chorvatska a že jsou jeho. Asi chtěl i policisty nalákat na mě, protože od začátku bylo patrné, že jediným jeho záměrem bylo, aby mě zavřeli a on mohl získat můj majetek,“ myslí si Barková.

Reklama

Výběr článků

Načítám