Hlavní obsah

Pražští kriminalisté rozbili zlodějský gang

– Praha
Novinky, Petra Konečná

Pražští kriminalisté ve spolupráci se svými jihočeskými kolegy v těchto dnech objasnili rozsáhlou trestnou činnost, které se dopouštěla dobře organizovaná pětičlenná skupina. Zadrženým hrozí až osmileté vězení.

Článek

Skupinu tvořili čtyři muži a jedna žena ve věku od 34 do 41 let. Všichni jsou v současnosti bez zaměstnání. Trestná činnost, kterou páchali jako celek i jednotlivě, se stala jejich jedinou obživou. Gang se zaměřoval především na krádeže v bytech, vloupání do vozidel, krádeže vozidel a kapesní krádeže a to nejen na území hlavního města Prahy. 

Z bytů a vozidel brali vše cenné, co by mohli následně zpeněžit. Pokud nalezli klíče od vozidla, odcizili je a dále užívali pro svou potřebu. V případě, že našli platební kartu, pokusili se z ní vybrat peníze. Škoda, kterou stačili během přibližně tři čtvrtě roku napáchat, dosahuje prozatím kolem jednoho a půl miliónu korun.

Jednotliví členové uvnitř skupiny rovněž distribuovali drogy, které však prodávali i dalším zájemcům mimo gang.  

Kriminalisté zjistili a zadokumentovali, že skupina tuto trestnou činnost páchala nejméně od zimy roku 2008.

S trestnou činností měli zkušenosti

Krátce po svém propuštění v páchání trestné činnosti pokračovali. Například 43letá žena začala s krádežemi přibližně měsíc od svého propuštění. Ihned se vloupala do několika bytů, odcizila několik motorových vozidel, do několika dalších se vloupala a okradla i cestujícího v metru.

Jeden z jejích společníků byl ale hbitější. Zhruba před třemi lety po propuštění z věznice stačil během půl roku napáchat 55 skutků majetkového charakteru.

Přestože byla skupina velmi dobře organizovaná, kriminalistům se do ní podařilo proniknout. Zadržení všech pěti členů skupiny bylo výsledkem několika měsíční práce a proběhlo v jednom dni počátkem července tohoto roku v Praze a Středočeském kraji. Policie využila moment překvapení, takže se nikdo z aktérů nezmohl na sebemenší odpor.

Krátce nato byli pachatelé obviněni z trestných činů krádež, poškozování cizí věci, porušování domovní svobody, neoprávněné užívání cizí věci a neoprávněné držení platební kart. Hrozí jim až osmileté vězení. 

Dva z nich, 43letá žena a 39letý muž, byli umistěni do vazby. Zbytek obviněných je vyšetřován na svobodě. V místech trvalého bydliště provedli kriminalisté domovní prohlídky, při kterých se jim podařilo zajistit věci pocházející z trestné činnosti a tři osobní motorová vozidla.

Členové gangu rovněž čelí obvinění z trestného činu nedovolená výroba a držení omamných a psychotropních látek a jedů.    

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám